A reformáció ünnepén adják át a felújított Református Kollégiumot Marosvásárhelyen

Október 31-én nagyszabású ünnepségen tervezik átadni Marosvásárhelyen a Református Kollégium és Bolyai Farkas Elméleti Líceum felújított épületét – jelentette be csütörtökön, október 20-án sajtótájékoztatón Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője, Benedek Zsolt, a Református Kollégium igazgatója és Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója.

Balról jobbra: Benedek Zsolt, Hajdú Zoltán és Kolumbán Vilmos József. 📸 Kiss Gábor

Négy és fél évnyi munka után, az alapoktól a tetőig felújítva adják át Marosvásárhelyen a két iskolának otthont adó épületet. Az esemény október 31-én, hétfőn délelőtt 10 órától ünnepi istentisztelettel kezdődik a Vártemplomban, ahol Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes fogja hirdetni az igét. Az istentisztelet után a meghívottak és diákok közösen vonulnak át az iskolához, a szalagvágást követően hivatalos beszédek, majd a két iskola diákjainak kulturális műsora következik. Az ünnepség után mindenki megtekintheti a felújított épületet, majd a tornacsarnokban vehetnek részt állófogadáson a vendégek.

Hajdú Zoltán az október 31-i programot ismertette. 📸 Kiss Gábor

A csütörtöki sajtótájékoztatón Kolumbán Vilmos József elmondta: az ingatlan visszaperelése után a református egyház felvállalta, hogy teljesen felújítja az épületet. Bár a folyamat hosszas volt, és az iskolán sok minden felújításra szorult, az egyházkerület igyekezett Marosvásárhelyen és más városokban is elérni, hogy a gyerekek méltó körülmények között tanulhassanak. A felújítás anyagi alapjainak előteremtéséhez a román állam nem járult hozzá, uniós pályázati források sem érkeztek, így az anyagiakat az anyaország és az Erdélyi Református Egyházkerület biztosította.

Kolumbán Vilmos József elmondta: hosszas folyamat volt az iskola épületének rendbetétele. 📸 Kiss Gábor

A befektetés teljes összege 8 millió euró, ebből az alapoktól a falakon át a tetőig mindent felújítottak, nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a villany- és vízhálózatot, valamint a fűtést. Új osztálytermekkel, bútorzattal, felszereléssel és modern oktatási eszközökkel bővült az épület. Az utolsó nagyobb felújítás 1956-57-ben történt.

Benedek Zsolt kollégiumigazgató színvonalas oktatást ígér. 📸 Kiss Gábor

Benedek Zsolt kollégiumigazgató a négy és fél évvel ezelőtti állapotra, omladozó mennyezetre emlékezet vissza, amikor még nem volt rá remény, hogy felújítás következhet. „A felújított iskola jelzi, hogy Marosvásárhelyen van múltja, jelene, és lesz jövője a református oktatásnak. A két intézmény, még ha két jogi személyt is képvisel, kéz a kézben fogja továbbra is az erdélyi magyar oktatást képviselni a legmagasabb szinten. Ebben partnerünk az Erdélyi Református Egyházkerület és a magyar kormány, akik a szülőkkel együtt elvárják tőlünk, hogy színvonalas oktatást nyújtsunk a marosvásárhelyi és környékbeli diákoknak.”

A két iskola képviselői idén júliusban helyezték el a jövőbeli elemi iskola épületének alapkövét az éves egyházkerületi közgyűlés keretében.

Új elemi iskola alapkövét tették le Marosvásárhelyen