Megjelent a lelkésztovábbképzés 2021-es programfüzete

Bár a koronavírus a fizikai távolságokat megnöveli a következő időszakban is, nem biztos, hogy nagyobb csoportok találkozhatnak, mégsem maradnak el a lelkésztovábbképzők.

Ezeknek jelentős része idén online platformokon zajlik. Az Erdélyi Református Egyházkerület lelkipásztorai 15 képzés közül válogathatnak, míg a Királhágómelléki Református Egyházkerület lelkipásztorai számára 10 képzést hirdettek meg. A legelső képzés március első napjaiban zajlik az online térben és a digitális szolgálat lehetőségeit térképezi fel szakemberek segítségével, akik az online platformok világába vezetnek be, a résztvevő lelkipásztorok megismerhetik a különböző közösségi média felületek működését, betekinthetnek a videó vágásba, valamint tartalmi kérdésekről is szó lesz a képzés során. A képzési programok között meg lehet ismerkedni a palliatív képzéssel, tanulni lehet az épített örökség megőrzéséről, egyházi ingóságok értékmentéséről, gyülekezeti akadálymentesítésről, de a hagyományos teológiai továbbképzések sem maradnak el. A lelkésztovábbképzés programfüzete emellett tartalmazza azokat az előadásokat is, amelyeket egyházmegyei lelkészértekezleteken is meg lehet hallgatni, valamint azoknak a lelkipásztoroknak a neveit, akik ezekre az értekezletekre meghívhatóak.

 

A Romániai Református Egyházban működő lelkésztovábbképzés rendszere szerint minden lelkésznek ötévente legkevesebb 50 továbbképzési kreditpontot kell összegyűjtenie. Ebből megközelítőleg harmincat tanfolyamjellegű továbbképzésen, a kiegészítő részt egyházmegyei lelkészértekezleten való részvétellel vagy egyéni tudományos munkával lehet megszerezni. Kreditpontszerzésre olyan egyházmegyei lelkészértekezleteken van lehetőség, amit az Országos Lelkésztovábbképző Testület által akkreditált előadások valamelyikének meghívásával szerveztek. Amennyiben valaki tudományos előadást tart, vagy szakfolyóiratban tanulmányt jelentet meg, azzal ugyancsak kreditpontokat szerezhet.