Elutasították a nagyenyedi Természettudományi Múzeum gyűjteményének visszaszolgáltatását

Jogerősen elutasította a legfelsőbb bíróság a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban működő Természettudományi Múzeum gyűjteményének visszaszolgáltatását – közölték csütörtökön az ítéletet a hatóság honlapján.

Az iskola felújításakor a múzeum termeit is rendbe tették. 📸 Kiss Gábor

Végleges döntés született a nagyenyedi Természettudományi Múzeum gyűjteményéről, miután a Gyulafehérvári Táblabíróság 2019 novemberében kimondott ítélete – miszerint a város és egyház osztozzon az értékes tárlaton – ellen mindkét fél fellebbezett. A kollégium főépületeit és udvarát 2004-ben kapta vissza az Erdélyi Református Egyházkerület, 2007-ben az étkező épületét és a tornacsarnokot is visszaszolgáltatták. 2012–2016 között pedig teljes felújításon esett át az intézmény főépülete és udvara, majd a melléképületek is. A kollégium egykori csombordi területei, erdői, gazdasági szakiskolája és más ingóságok azonban továbbra is az állam tulajdonában maradtak.

Számos értékes ásványi lelet, növény- és állttani gyűjtemény tekinthető meg. 📸 Kiss Gábor

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az ítélettel kapcsolatban elmondta: nem meglepő a döntés, de érthetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy a kollégium egyes részeit visszaszolgáltatták, és másokat nem. Például közvetlenül az iskola mellett az óvoda épületét sem szolgáltatta vissza az állam, így az egyházkerület új óvodát épített a kollégium számára. „Nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, hogy az épületeket a korábbi tárgyak nélkül adják vissza” – mutatott rá, hozzátéve, hogy Nagyenyeden vegyes a helyzet, hiszen a vár északi falánál álló Bethlen-kastélyt viszont tavaly novemberben visszakapta az egyházkerület.

Visszaszolgáltatták a nagyenyedi Bethlen-kastélyt

A múzeumot Benkő Ferencz (1745–1816), a kollégium egykori tanára alapította Raritatum et Rerum Naturalium Museum (Ritkaságok és természeti dolgok múzeuma) néven. Első leltára 1796-beli, a gyűjtés azonban már 1720 körül elkezdődhetett. Azóta Románia egyik legnagyobb ásvány-, növény- és állattani gyűjteményévé vált a több mint harmincezer darabot számláló tárlat.

A tárgyak gyűjtése már már 1720 körül elkezdődhetett. 📸 Kiss Gábor

Az 1848–49-es nagyenyedi pusztítások, rablások a múzeumot is érintették, a kollégium tanárai (köztük Elekes Károly és Herepei Károly) és volt diákjai azonban nem mondtak le róla, továbbra is gyarapították a gyűjteményt. Az Alsó-Fehér megye flóráját bemutató herbárium közel ötezer példányt számlál, de értékes tárgy egy 1882-ben Mócson leesett meteorit darabja, őshüllők megkövesedett maradványai, a Sabal Major kihalt pálmafaj és mamutok fosszíliái és Fenichel Sámuel 19. századi, Pápua Új-Guineából hazaküldött bogár- és lepkegyűjteménye. A kollégium múzeumfelügyeleti jogát az 1948-as államosításkor vonták meg a hatóságok.

Nagyenyed önkormányzata eddig szimbolikus áron bérelte a múzeumnak otthont adó termeket. 📸 Kiss Gábor

Nagyenyed önkormányzata eddig havi 1 lejért bérelte a múzeumnak otthont adó termeket. Az iskola tanárai és diákjai ingyen tekinthetik meg a gyűjteményt, tanulásra, órák tartására is használhatják a termeket, látottakat. A múzeumot továbbra is a helyi önkormányzat működtetné, a nagyszebeni Astra Múzeummal együttműködve – nyilatkozta a G4media.ro portálnak Oana Badea, Nagyenyed polgármestere.