Parajd – Urbán Andor Református Konferencia és Üdülő Központ

Az „Urbán Andor Református konferencia és üdülő központ”, Parajd központjától 1 km-re, a Gyergyószentmiklós felé vezető 13B jelzésű műút mellett, a Kisküküllő medre és a Kőszál hegy meredek sziklái, által határolt egy hektárnyi kis szigeten épülő kastélyépület, azzal a céllal épül, hogy az ide látogatókat megpihentesse, tanítsa és visszavárja.

Az épület négy szinten, 700 négyzetméter hasznos felületével, 14 szoba, egy lakosztály 51-56 személy befogadására és színvonalas ellátására képes. Található benne konyha, ebédlő, minden szobához fürdő, kellemes fogadóhelység, konferencia terem, és az udvaron sátrazni vágyóknak tisztálkodási lehetőséget nyújt, az alagsorban kialakított külön férfi és női wc és zuhanyzó.

A „sziget”, a közel egy hektáros udvar, még tervezés és építés alatt van. A főútról egy fahídon lehet az épületet megközelíteni, itt zárt parkoló van az autók részére, grillsütő, szauna, dézsafürdő és a Kisküküllő állandó csacsogása mely a Kőszál meredek oldaláról visszaverődve azt susogja: gyere, állj meg és pihenj.

Bármilyen jellegű kérésével forduljon Fülöp Mátyáshoz a 0730190067-es telefonszámon, valamint Papp Mónikához a 0758917030-as telefonszámon.

Parajd (Praid) a 3700 lelket számláló nagyközség beékelődik a Hargita és Görgényi havasok lábai közé, 430-450 m tengerszint feletti magasságban fekszik egy mély völgyben melyeket 1000 m magas hegyek vesznek körbe. Időjárását befolyásolja a kb. 19 km-re lévő Mezőhavas 1733 méter magas csúcsa, mely mint hatalmas tenyér megállj-t parancsol a rohanó felhőknek, bőségesen áztatva és egész évben buja zöldbe öltöztetve a környéket. Parajdot átszeli a Kisküküllő, a Marosvásárhely-Székelyudvahely 13A jelzésű műút valamint a falu központjából induló Gyergyószentmiklós felé vezető 13B jelzésű műút.

A falu közepén, mint egy hatalmas dudor emelkedik ki az 576 m magas Sóhát, melynek gyomra kb. 2 milliárd tonna sót tartalmaz. Az itt található ásványi kincs tette hangsúlyossá a környék múltját és formálja jelenét. Manapság a só már nem akkora kincs, hogy az asztalról leborulva veszekedést okozzon, de a Sóvidék természeti szépsége, a sóbányászat után hátramaradt tárnák sós levegője, lenyűgöző nagysága, a légúti megbetegedések népbetegséggé válása olyan lehetőségeket kínál, aminek kiaknázása befolyásolja a falu jövőjét.

Hogy miért szeretnek a vendégek Parajdon megszállni?

Ennek két oka is lehet: egyrészt, hogy Székelyföld látványosságainak nagy része 100 km -en belül van, tehát, Parajdról egynapos kirándulásokkal meg lehet nézni Székelyföldet, nem kell állandóan változtatni a szállást, másrészt pedig a gyönyörű táj, a gyógyító sós levegő jó hatással van az egészséges és beteg emberekre.

Látnivalók Parajdon:

Rapsóné várának romjai.
A település másik nevezetessége a határában levő sósziklák. A Korond-patak vize a Só-szorosban tör át a sósziklákon.
A bányák sócsarnokai a légúti betegségek kiváló gyógyhelye
A bányában 120 m mélyen ökomenikus kápolna, játszótér, étterem és Európában egyedülállóként, borpince (borgaléria)is van.
A 19. század elején épült a volt sóhivatal, amely ma egészségügyi rendelő. A parajdi művelődési otthonban megtekinthető néprajzi kiállításon (Falumúzeum) közel 2000 helybeli és környéki tárgy, történelmi emlék kapott helyet. Különösen a só-vágással és só-szállítással kapcsolatos eszközök, szerszámok és makettek, valamint fényképek sokasága látható.
Fürdő és üdülőhely, gyógyhatású meleg sós fürdője van, ahol a fürdőzők lebegnek a tömény sós vízben.
Református temploma 1790 és 1796 között épült, szentélye a régi 15. századi római katolikus templomból maradt meg.
Római katolikus temploma 1800-ban épült. 1998-ban egy új templomot is emeltek.
Ortodox temploma 1929-ben épült.
A nemrég épített Áprily-emlékházban az érdeklődök a költő Parajdhoz fűződő életszakaszairól szerezhetnek információkat.
Turisztikai ösvények (Nagyforrás, Mező havas, Siklódi kő)
Télen felvonóval rendelkező sí és szánkópályák

Parajdról kisebb kirándulásokat lehet tenni:

Székelyudvarhely felé (36 km):
Korond: Utcai kirakatok, falumúzeum, kerámia készítés, Árcsói kirakóvásár.
Farkaslaka: Tamási Áron síremléke, szülőháza, Trianon emlékmű:az Apostoli Kettős Kereszt
Székelyudvarhely: Szejkén Orbán Balázs sírja, Udvarhely főtere, Székelytámadt vár, emlékművek szobrok, Jézus-kápolna.
Madarasi hargita (70 km): A székelyek „szent hegye”.

Szováta felé (50 km):
Szovátán a „Telep”, nemzetközi hírű üdülőbázis, Medve-tó.
Bözödujfalú: Elárasztott falu.
Kőrispatak: Szalmakalap múzeum.

Hosszabb kirándulások:

Gyergyószentmiklós felé (kb. 90 km):
Bucsin tető,
Lázár kastély,
Gyilkostó,
Békási szoros.

Csíkszereda felé (kb.160 km):
Csíksomlyó, Millenium templom,
Tusnádfürdő, Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Büdösgödör-Mofetta.

Székelykeresztúr felé (65 km):
Petőfi Sándor nyomdokain, Fehéregyháza, Segesvár óvárosa.

Marosvásárhely felé: Marosvásárhely (65 km) fő látványosságai közé tartozik belváros Rózsák-tere a számtalan barokk, szecessziós épületekkel mint a Keresztelő Szent János-templom, Barátok templomának híres tornya, a Közigazgatási Palota vagy a Kultúrpalota. A 17. századi hangulat megteremtője a 4 bástyás vár, amely délnyugati részén kiemelkedik a Vártemplom tornya.

A megyei jogú város számtalan egyéb látnivalója között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, középületek és lakóházak, múzeumok és galériák, valamint a köztéri szobrok és emlékművek sokasága található.