Déva – Melite ház

A város központjában levő könnyen megközelíthető  Dévai Református Egyházközség Melite házát 1996-1999 között építettük a holland testvérgyülekezet segítségével.

Az alagsorban található  egy minden szempontból felszerelt ebédlő és  konyha. A földszinti 100 férőhelyes nagyterem konferenciákra, előadásokra, kiállításokra alkalmas. Az első emeleten 7 szoba található, mindegyik 4 férőhelyes (2 egyszemélyes és egy emeletes ágy), egy férfi és egy női fürdő (2 zuhanyzóval valamint 2 illemhelyiséggel), a folyosó végén egy kis nappali található ahonnan gyönyörű rálátás van a Dévai várra. A tetőtéren egy 27 férőhelyes nagy szoba található, amely inkább gyerekek, fiatalok elszállásolására alkalmas, 1 illemhellyel.

Az épület előtt zárt parkoló található, hideg-meleg víz állandójelleggel biztosított. A ház vendégei lehetnek önellátók, de igény szerint, előzetes egyeztetés után, biztosítunk reggelit, félpanziós vagy teljes ellátást.

Az itt megszállt vendégek meglátogathatják a Déva várát (www.cetateadeva.ro) gyalog vagy felvonóval, a várhegy lábánál található egy XVI. századbeli épület a Magna Kuria (Nagy Udvarház). Bethlen Gábor 1621-ben átalakította, akkor kapta ezt a ma is látható barokk stílust, a régi központ dél-nyugat részén található a XVI. századi református vártemplom helyén 1910-ben újraépült, nagyméretű, egy fő- és két melléktornyos református templom, a XIX. században épített református parókia szomszédságában.
A régi központban épült színház Jakab Dezső tervei szerint 1901-ben készült el túlburjánzó szecessziós stílusban. A várhegy lábainál elhelyezkedő városi liget (park) bejáratával szemben az egykori vármegyeháza Korvin-címeres, tornyos épülete emelkedik.

A fontos látnivalók megtekintése után  kikapcsolódhatnak  a városban levő Aqualand-ba (www.aqualanddeva.ro) , hosszú sétákat szervezhetnek a városban (www.orasuldeva.ro) ahol gyönyörködhetnek a központban levő zenélő szökőkút többféle változó vízsugaraiban (www.primariadeva.ro/video/fantana-arteziana-muzicala).

Látnivalók a környéken:

Marosillyén a Bethlen Gábor szülőháza – 25 km

Brádon az Aranymúzeum – 38 km

Vajdahunyad vára ( www.castelulcorvinilor.ro) – 20 km

Piski arborétum (www.facebook.com/parculdendrologicsimeria) – 10 km

Szászvároson az  Arsenal Park Transilvania (www.arsenalpark.ro) -25 km

Algyógyi termálfürdő (delerdely.eloerdely.ro/utazoknak/furdok/algyogyfurdo) – 31 km

Hátszegi Geopark (www.hateggeoparc.ro) – 40 km

A geoparkot a Nopcsa Ferenc által elindított paleontológiai kutatás tudományos és turisztikai értékesítése céljából hozta létre a Román Akadémia és a Hunyad Megyei Tanács.

 

Retyezát nemzeti park (www.retyezat.ro) – 72 km

 

Bármilyen jellegű kéréssel forduljanak  Rátoni Csaba lelkipásztorhoz a 0754073686-os telefonszámon, valamint Lovász Ibolyához a 0723717307-es telefonszámon.