Zeteváralján ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetői és esperesei február 20-21. között találkoztak Zeteváralján. Az adminisztrációs ügyek mellett szóba került az OTP romániai kirendeltségének digitális perselye is, melyet az egyházközségek használhatnak majd.

Kató Béla püspök arra kérte az, hogy az egyházmegyéikben is szervezzenek olyan alkalmakat, amelyek összehozzák a gyülekezeteket. Több kiemelt rendezvény is várható idén, köztük a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi iskolai épületének, valamint a szintén sepsiszentgyörgyi öregotthon avatása és a bonyhai kastélyé, amely a nőszövetség által szervezett családi nappal lesz összekötve.

📸 Kiss Gábor

A koronavírus járvány miatt elmaradt generális vizitációk újra elindulnak, minden egyházmegyéből meglátogatnak az év folyamán egy-egy gyülekezetet. A vizitációk időpontjai az egyházkerületi naptárban láthatók. Ugyanitt az egyházkerületi közgyűlés időpontja is fel van tüntetve, amelyet július 6-7. között tartanak Mezőbándon.

📸 Kiss Gábor

Az esperesek kiemelt figyelmet fordítottak a temető-szabályzatokra, és javasolták, hogy dolgozzanak ki egy közös szabályzat-modellt. A találkozó második napján az OTP romániai kirendeltségének digitális perselyét mutatták be, a Református nemzetstratégiát Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes ismertette. Történelmi felvezetője után a főjegyző főleg a roma misszió fontosságát hangsúlyozta, sok esetben a magyar iskolák fennmaradásának a kérdését is megoldhatná a roma közösség, akár after-school programok által.

📸 Kiss Gábor

Kató Béla püspök arra kérte az espereseket, hogy hangsúlyozzák az ukrajnai lelkipásztorok támogatásának fontosságát, és bejelentette, hogy hamarosan gyűjtést fognak indítani a szíriai földrengésben károsult keresztyének számára.