VII. Magyarpalatkai Falunap

“Hét év után elmondhatjuk, hogy hagyományt teremtettünk Magyarpalatkán. Nincs is olyan lakója a falunak, aki ne tudná, és ne várná júliusban a Magyarpalatkai Falunapokat. Isten iránti hálával mondhatjuk el, hogy évről-évre siker koronázza a rendezvénysorozatot. Mindig azzal a reménységgel szervezünk, hogy ha csak egy kevéssel is, de szebb, nagyobb, sikeresebb lesz az ünnepség az előző évinél. És még egyszer sem kellett csalódva mondanunk, hogy visszaesés történt volna az előző évhez képest.” – mondta Szabó István János magyarpalatkai lelkipásztor a rendezvény után. 

2013. július 21-én, vasárnap, a Magyarpalatkai Református Egyházközség és a Pro Palatka Egyesület szervezésében ismét, immár hetedik alkalommal került sor a Magyarpalatkai Falu- és Néptánctalálkozóra.

A találkozó ünnepi istentisztelettel kezdődött a református templomban, amelyen Dr. Bibza Gábor esperes-lelkipásztor hirdetett igét. A vakon született ember meggyógyításának története alapján elmondta, hogy hiba mindig a múlttal foglalkozni. Sokkal fontosabb a jelenre figyelni. Arra, hogy miképpen gyógyíthatjuk a bajt, hogyan tehetünk jót most, a jelenben. Az igehirdetés után a Törökvágási Református Egyházközség kórusa mutatta be ünnepi műsorát. Az istentisztelet keretében az 50, illetve 25 éve konfirmáltak az úrasztala mellett együtt mondták el a Heidelbergi Káté 54. feleletét hitvallásként, hogy mindörökké Jézus Krisztus seregének, egyházának tagjai szeretnének maradni. Az istentisztelet után szeretetvendégségre is sor került. 

VII. Magyarpalatkai Falunap

A rendezvénysorozaton jelen volt a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István, valamint Magyaroszág Kolozsvári Főkonzulátusa képviseletében Fodor Tamás konzul. A gyerekek szórakoztatásáról a Sétáló Bábszínház gondoskodott, a Napleánya, Holdfia bábdarabot mutatták be. 15 órától kezdődött a Néptánctalálkozó a helyi polgármesteri hivatal, Magyarpalatkai Református Egyházközség és a Pro Palatka Egyesület közös szervezésben. Szabó István János lelkipásztor elmondta: “évről évre fellépnek a környékbeli meghívott tánccsoportok (Magyarkályán, Mócs, Katona, Pusztakamarás, Gyeke, Cege), mindig gondoskodunk meglepetésről is, olyan vendégszereplőkről, akiket még sohasem láttak a palatkaiak: ezúttal a szamosújvári Rozmaring népdalkórus, valamint a Juhos Attila által tanított magyarszováti gyerektánccsoport is fellépett.”

A helybéliek közül két iskolásokból álló tánccsoport (román és magyar) és a palatkai hagyományőrző táncegyüttes is képviselte a falut házigazdaként a rendezvény elején és legvégén. A házigazdák fellépéséhez a zenét a Palatkai Banda szolgáltatta, amely többször is fellépett önálló produkcióval is.

VII. Magyarpalatkai Falunap

“Összefoglalásként azt mondhatjuk: gondolkodunk már a jövő évi Magyarpalatkai napokon, várjuk, hogy eljöjjön 2014. július 20-a, gondolatban kezdődik a szervezés. Ez fejezi ki leginkább azt a tényt, hogy ismét sikeres rendezvényt könyvelhettünk el.” – zárta beszámolóját a magyarpalatkai lelkipásztor.