Vezetőképző 1.0

Második vezetőképzőjét tartotta az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége (IKE) a 2015-ös struktúraváltást követően az Urbán Andor Református Konferencia- és Üdülőközpontban 2019. március 22–24. között Parajdon, amelynek célja, hogy tovább képezze a frissen megválasztott egyházmegyei IKE elnökségek tagjait. A vezetőképző ezen állomásán hat egyházmegye képviselői vettek részt a Dési, Görgényi, Kalotaszegi, Küküllői, Maros-Mezőségi, valamint a Székelyudvarhelyi egyházmegyékből. 

Vezetőképző 1.0

A szervezők változatos és tartalmas programokkal készültek. Volt sok játék, móka, nevetés, ugyanakkor rengeteg új és hasznos információt is magunkba szippanthattunk. Olyan új ismeretekről szereztünk tudomást a hétvége során, amelyek igazán fontosak számunkra, mint vezetők számára, viszont amelyekről eddig szinte semmit, vagy csak nagyon keveset tudtunk. Az „elméleti oktatás”, sok „tárgyi tudás” mellett úgy érzem, hogy lelkiekben is fejlődhettünk, feltöltődtünk az őszinte és mély beszélgetéseknek köszönhetően, melyekből nem volt hiány a hétvége folyamán abban a kis családias, hangulatos légkörben, amely már az érkezés utáni pillanatokban rögtön kialakult.

Ami a programot illeti: az érkezést és regisztrációt követően áhitattal indítottunk, amelyet Vida Tímea, a vezetőképző főszervezője tartott. Az éneklést, beszélgetést, a szabályok ismertetését finom vacsora követte, végül pedig az estét egy fergeteges és mókás játéksorozattal zártuk, melynek során sikerült jobban megismernünk egymást, valamint egymásra hangolódnunk.

A szombati nap sem szűkölködtünk a programokban. Reggeli után Ruszka Sándor, az IKE elnöke tartott egy énekléssel, játékkal és feladatokkal fűszerezett interaktív, alternatív áhitatot, amelynek mindnyájan aktív részesei voltunk. Ezt követte egy nagyszerű, elgondolkodtató csoportdinamikai játék, melyben élesben kipróbálhattuk magunkat vezető egyéniségekként, valamint a vezető típusokkal ismerkedtünk meg. Ezt a tömböt is játék zárta. A kitűnő hangulat természetesen innen sem hiányzott. 

Vezetőképző 1.0

A délutáni tömb sokkal elméletibb volt, az egyházmegyei elnökségi tagok feladatköreinek tisztázásáé volt a főszerep. Mező Anita vezetésével arról beszélgettünk közösen, mi is nekünk – külön-külön, egyházmegyei elnökségi tagoknak – a feladatkörünk, illetve arról is szó esett, hogy mint egyházmegyei ifjúsági szervezeteknek, milyen jogaink vannak. Rengeteg olyan új dologra derült fény, amiről eddig sokunknak fogalmunk sem volt. Szintén a délutáni tömb feladatai közt szerepelt az egyházmegyék eddigi programjainak, illetve jövőbeli terveinek ismertetése. Ez a feladat is nagyon hasznosnak bizonyult, hisz elmesélve egymásnak saját ötleteinket, egy hatalmas ötletkavalkád kerekedett, ötleteket csenhettünk egymástól, melyek által  érdekesebbé, színesebbé tehetjük saját egyházmegyénkben az ifjúsági életet. Mindezek mellett a szervezők részéről is számos jó tanácsot kaptunk, felhívták figyelmünket arra, hogy mire érdemes odafigyelni, mik azok a dolgok, amikre jó, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk.

A vezetőképző utolsó napján együtt mentünk templomba. Az igehirdetés a koncentrálásról, összpontosításról, az odafigyelésről szólt. Mintha csak nekünk szólt volna. Ezen a hétvégén ugyanis nagyon erősen megtapasztalhattam az odafigyelésnek, az egymásra figyelésnek az erejét és szépségét. Szívet melengető volt azt látni és érezni, hogy mennyi figyelem, segítőkészség, lelkesedés és jóakarat bujkált mindenkiben. Lélekmelengető volt azt megtapasztalni, ahogy végighallgatjuk egymás örömét és bánatát, a segítségkéréseket és az ezeket követő őszinte és lelkesítő tanácsokat, véleményeket. Egyszóval: odafigyeltünk egymásra. És ez az, amit akkor, amikor ezekben a körökben mozgok, mindig megtapasztalok. Ezért (és az egész vezetőképzőért) pedig hálás vagyok. Köszönet érte!

Vezetőképző 1.0

Szabó Eszter 

a Görgényi Egyházmegyei IKE elnöke