Vezérlőfonál a Család áhítatához

A családi vagy házi áhítat a család magánáhítatának alkalma, a családtagok együttes csendes órája. Hisszük, hogy mindenhol az Isten kegyelmén múlik jelenléte. Hisszük, hogy az ige szerint: „hol ketten vagy hárman összegyűlnek”, ott van velünk. Hisszük, hogy még úgy is, ha csak egyedül vagyunk, ő megszenteli a nehéz körülményekben is hozzáforduló emberek életét. A templom és gyülekezeti közösség utáni vágyakozásunk közepette történjen tehát áhítatunk. Erősítsen bennünket a tudat, hogy amiként mi – úgy más testvérek is Isten elé viszik életüket, nemzetünk és egész teremtett világunk életét.

Vezérlőfonál a Család áhítatához

A jelenlegi vészterhes időben otthonainkban is megszentelhetjük a vasárnapot az Isten igéje köré gyűlve. Erre a csendes alkalomra a család készüljön fel: beszéljenek róla és értsék/értessék meg a család tagjaival az alkalom szentségét és fontosságát. Szép és nemes formája az elcsendesedésnek az olyan alkalom, amelyet a családfő vezet. Akár egyéni, akár családi az elcsendesedés, az történjen az Isten igéjéhez méltó komolysággal.

Az egy helyiségben vagy egy asztal köré gyülekezettek ülve és imádságra kulcsolt kézzel hallgassák az igét.

A Szentírásból hangosan olvasandó egy alkalomhoz illő rész. Amennyiben lehetséges, az elhangzott ige után a jelenlévők próbálják megfogalmazni azt, hogy kinek mi ragadta meg a figyelmét. Beszéljünk őszintén és nyíltan az Isten igéjéről. Az interneten is találhatunk rövid magyarázattal ellátott napi igéket http://www.reformatus.hu/istentkeresem/ címen; ezek használatát is ajánljuk, akár úgy, hogy a megjelölt napi igét és a hozzá fűzött rövid magyarázatot olvassuk fel. Amennyiben kisebb gyermekek is jelen vannak, próbáljuk meg az igét összefoglalni úgy, hogy ők is megértsék.

Amennyiben van rá lehetőség és hajlandóság, a jelenlévők énekeljenek legalább egy kedvenc zsoltárt vagy dicséretet az énekeskönyvből.

Az ige hallgatása és esetleges magyarázása után hívjuk a jelenlévőket imádságra. Akár hangosan imádkozunk, akár magunkban – vigyük Isten elé közelben és távolban élő szeretteink életét és mindazokét, akik ezekben a napokban szükséget látnak.

Az elcsendesedés végén keressük ki a Szentírásból a Miatyánkot a Máté evangéliuma 6. részének 9-től 13-ig terjedő verseiből, és azt olvassuk fel.