Védett házak a fogyatékkal élők segítésére

Sikeres jótékonysági estet szervezett a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja és az Írisz Ház a zabolai Mikes-kastélyban október 11-én. Nagylelkű támogatóktól, képzőművészeti aukcióval több mint háromezer euró gyűlt össze, amelyet hiánypótló és példamutató tervének megvalósítására fordít a szervezet: védett lakásokat építenek értelmi fogyatékkal élő személyek számára. Az est folyamán fellépett a hollandiai All Star együttes és az Írisz Ház fogyatékkal élő zenészeiből álló zenekara, és erdélyi kortárs művészek alkotásait árverezték.

Védett házak a fogyatékkal élők segítségére

„A zabolai kastély tulajdonosai házigazdaként, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete tagjai és a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola diákjai a finom étkek elkészítőiként és felszolgálóiként járultak hozzá a közel száz résztvevővel megtartott est sikeréhez, a Bertis cég támogatóként a vacsorához biztosította a nyersanyagot” – tudósít a Háromszék napilap, rámutatva a széles körű összefogásra, a támogatók jóindulatára, amelyet Makkai Péter, az Írisz Ház vezetője is hangsúlyozott.

Védett házak a fogyatékkal élők segítségére

Az építkezéshez szükséges alapösszeggel – német és holland támogatóknak köszönhetően – már rendelkezik a sepsiszentgyörgyi szervezet, az Erdélyi Református Egyházkerület pedig építkezési területet adományozott e célra. „Ezek olyan otthonok lesznek, ahol a már sikeresen kipróbált modell szerint a célcsoportba tartozó felnőtt személyek önálló életet élhetnek, számukra biztonságos keretek között. Ez a szülőknek óriási megnyugvást, a terhek átvállalását, míg a fogyatékkal élő személy számára szabadságot, személyi kibontakozást jelent” – írják a kezdeményezők az Írisz Ház honlapján.

Aki képzőművészeti alkotás vásárlásával vagy egyéb úton támogatná a kezdeményezést, megteheti az iriszhaz.wixsite.com/aukcio oldalon.