VBE – Fazakas Sándor: Kübernetika – egy elfelejtett teológiai tudomány aktualitása

A Virtuális Bolyai Egyetem novemberi meghívottja dr. Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem munkatársa, a BBTE díszdoktora.

Ki gondolná napjainkban, hogy a kübernetika fogalma alatt nem egyszerűen az elektronikus hírközlés szabályozásának és a dinamikus rendszerek törvényszerűségeinek elméletét kell értenünk, hanem olyan kifejezéssel van dolgunk, amely már a Bibliában is előfordul (1Kor 12,18)? A Szentírásban és a teológiában a „kübernézisz” az egyház vezetésének tudományát jelenti. Az előadás során arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen különbségek és hasonlóságok jelentkeznek az egyház (teológiailag átgondolt) kormányzása és a társadalmi szervezetek vezetése tekintetében. Hogyan hat és hatott a társadalmi együttélés kultúrája az egyház szervezeti-intézményes működésére – és milyen impulzusokat adhat a keresztyénség a modern társadalom önszerveződése számára? Úgy tűnik, az egyház idegenkedése a szervezetfejlesztés- és a menedzsmenttudományok iránt már a múlté; nem elzárkózásra, hanem párbeszédre és kölcsönhatásokra van szükség ahhoz, hogy az egyház betölthesse feladatát a modern korban. Ebben a kölcsönhatásban a kübernetika fogalma a „híd” szerepét töltheti be a keresztény egyház és a civil társadalom között.

Időpont: 2018. november 13. (kedd), 18 óra

Helyszín: BBTE, Református Teológia Kar (Horea u. 7. sz.), 20. terem (földszint)

Kérjük, további információkért kövessék a Facebook-eseményt (https://www.facebook.com/events/310049552922890/), valamint a Bolyai Társaság honlapját!

VBE – Fazakas Sándor: Kübernetika – egy elfelejtett teológiai tudomány aktualitása