Vártuk az Urat, tizenhatodjára is!

Boldogság és béke, friss kávéillat és zengő muzsika fogadta azokat, akik december 10-én délután beléptek az Auditorium Maximum terembe. A Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál idén is meghittséget, apró csodákat és nagy találkozásokat varázsolt a karácsony előtti nyüzsgésbe. A nap folyamán több mint ezer fiatal, és nemcsak fordult meg a rendezvényen, akik Erdély különböző pontjairól látogattak el Kolozsvárra.

Vártuk az Urat, tizenhatodjára is!

Az idei rendezvény igyekezett több szempontból is valami újat hozzáadni az elmúlt évekhez, így bővült a vásártéri kínálat, helyet kaptak a karitatív akciók és színesedett a zenei paletta is.

Az idei elképzelés az volt, hogy a rendezvényt két kórus előadása közé helyezze, ezért először a BBTE Vallástanárképző Kamarakórusa lépett színpadra, majd a rendezvényt a kolozsvári Melodeus zárta. Közben, a dicsőítő zenekarok mellett helyet kapott a komolyzenét játszó Espíritu is, aki a megszokottól eltérő módon, más hangzásvilágba illő előadással bizonyította a zene egyetemességét, azt, hogy mennyiféle módon lehet dicsérni és várni az Urat.

A Várom az Urat varázsát sokak számára a közös éneklés adja, ezért a régeni Pici Sófár, a zilahi Ében és a kolozsvári FIKE Band fellépése alatt nemcsak a színpad, hanem a nézőtér is csengett a dicsőítő dallamoktól. A lelki elcsendesedést pedig Bántó – Tamás Csilla és Szilveszter alternatív áhítata biztosította.

Vártuk az Urat, tizenhatodjára is!

Bőven akadt tennivalója annak is, aki két koncert között felfrissült volna. Az Auditorium előterében vásártér, kávézó és egy csíkos hűtő adott remek lehetőséget a karácsonyi ajándékok beszerzésére, az ismerősökkel való beszélgetésre és a jótékonykodásra. Az idei vásártér különlegessége, hogy nemcsak kereskedőket, hanem olyan egyesületeket és alapítványokat is befogadott, akik karitatív tevékenységeket folytatnak. Így kapott helyet pl. az AKSZA Ház, a Tálentum Református Iskola, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája, a Gondviselés Egyesület, a Kolozsvári Kőszikla Gyülekezet, a TÉKA Alapítvány és a Diakónia Keresztyén Alapítvány is. Boldogság volt a gyerekkel kereskedni, saját készítésű termékeiket megvásárolni.

És arról, hogyan került a történetbe a csíkos hűtő, csak annyit, hogy a Várom az Urat csatlakozott a Protestáns Teológiai Intézet Fogadj örökbe egy hajléktalant című kezdeményezéséhez, és arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy a hűtőbe nem romlandó eledelt helyezhetnek el, amelyet majd a rászorulók kaphatnak meg. Szeretettel és hálával töltött el az, amikor nap végén azt láttuk, a hűtő nem bírta meg a sok adományt!

Vártuk az Urat, tizenhatodjára is!

A rendezvényt az önkéntesek közös éneklése zárta. Igazán meghitt pillanat volt állva látni a nézőteret, és együtt énekelni, hogy lelkünk jobban várja az Urat, mint őrök a reggelt. Öröm volt minden akkord.

Öröm volt több száz másik emberrel együtt énekelve várni az Urat. Öröm volt látni, ahogyan özönlik a tömeg és telik meg, székről székre az Auditorium díszterme. Öröm volt ezért dolgozni. Öröm volt ezért izgulni. Öröm volt ott lenni. Öröm volt együtt lenni! 

 

Szöveg: Nagy Kinga

Fotó: Csíki Réka Orsolya, Ienei Róbert és Mátyás Eduárd