Válts irányt! IKE Fesztivál, ami közösségeket mozdít meg és ki

Az erdélyi fesztiválpalettán igen egyedi eseménynek számít az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségének nyári fesztiválja, a Válts irányt! IKE Fesztivál. Augusztus 4-8. között a zeteváraljai Desag Resortot azok a fiatalok töltik meg, akiknek fontos, hogy a szórakoztató fesztiválélmény mellett jelen legyen a keresztyén értékrend is.

Erre az igényre válaszol a fesztivál, lehetőséget adva arra, hogy a résztvevők az igazi közösségi hovatartozást élhessék meg, minőségi programokon vehessenek részt és megtapasztalhassák Isten közelségét.

„Élmény, közösség, hit. Így tudnám összefoglalni a Válts irányt! IKE Fesztivált, mely egy találkozási lehetőség az erdélyi keresztyén fiatalok számára. Az ilyen rendezvények erősítik a közösségi összetartozást és lehetőséget adnak egy nagy találkozásra. A programok egyaránt szólnak a középiskolásoknak, az egyetemistáknak, illetve a felnőtteknek, és bízom benne, hogy sokak számára inspirálóak lesznek.” – mondja el Apetroae Lucas, az IKE ügyvezető igazgatója. „Az elmúlt több mint egy évben kérdések sokaságát kellett megválaszolnunk, némelyekre még mindig keressük a legjobb megoldásokat. Mi lesz a téma? Mitől lesz belevaló a fesztiválunk úgy, hogy ne veszítse el a keresztény értékeit? Lesznek érdeklődő és nyitott fiatalok? Kiket hívjunk előadónak? Mivel lepjük meg a résztvevőket? Hogyan vigyázzunk a főstáb, az önkéntesek és a résztvevők lelki épségére akkor is, amikor nagy a nyomás és az elvárás? A kérdések sora itt nem ér véget, ezek járják át a 32 fős stáb mindennapjait. Együtt keressük a megoldásokat, így szervezzük az idei fesztivált Istennel és az ő dicsőségére.”– folytatja Farkas Paula, az IKE munkatársa.

„Együtt keressük a megoldásokat, így szervezzük az idei fesztivált Istennel és az ő dicsőségére.”

Az idei fesztivál témája a „kimozdít”. A programokat ebből kiindulva, valamint a „… és felragyog neked a Krisztus” Efézus 5:14b vezérigére építve állították össze a szervezők. A résztvevők öt színtér programjai közül választhatnak, melyek mind arra hivatottak, hogy minél sokoldalúbb válaszokat kaphassanak a felvetett kérdésekre. Hogyan mozdít ki Isten a hétköznapokban? Hogyan mozdulhatunk vele együtt? Hogyan válhat az egyéni kimozdulásokból mozgalom, majd közösség? Az előadások és beszélgetések között találhatók teológiai, irodalmi, pszichológiai és antropológiai vonatkozásúak. Ezekből ízelítőként kiemelnénk: Jakab István programozó, a Hallgatlak blog szerkesztőjének Milyen keresztényként online lenni? című kerekasztalbeszélgetését; Beke Boróka lelkipásztor a Hálózatok ölelésében – egyház a hálózatelmélet perspektívájából című előadását, aki új nézőpontba helyezi az egyházat – egyben kreditpontos előadás a lelkészeknek –, mindemmellett Bartha Éva a Bonus Pastor munkatársa a Komfortzónán kívül és belül, Marosán Csaba színész pedig Humor az irodalomban címmel tart előadást. A résztvevők műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek, például Berke Sándorral, aki annak titkát tárja fel, hogy miként nyerhetnek különös értelmet a könnyed, nyári ételek is. De a szervezők nem feledkeztek el a legkisebbekről sem: az ötödik helyszín csak az övék, ahol színes gyerekprogramokkal várják őket mindennap. Az előadások mellett lehetőség lesz többek közt a csendes elvonulásra a természetben kialakított imaösvényen, lelkigondozásra, sportra, illetve a láthatatlan színházba és az imasátorba is várják a résztvevőket a fesztivál teljes ideje alatt.

A szervezők nem feledkeztek el a legkisebbekről sem: az ötödik helyszín csak az övék lesz idén is, ahol színes gyerekprogramokkal várják őket mindennap.

“Számomra a fesztivál legszebb pillanata, ami miatt emlékezetes maradt az, amikor több mint ezren úrvacsoráztunk együtt a fesztivál utolsó napján. Jó érzés volt megélni ugyanakkor azt is, hogy egy keresztyén fesztiválon együtt énekeltünk Kowalsky meg a Vegával és Bagossy Brothers-ékkel” – emlékezik vissza az egyik fiatal résztvevő. Az idei fesztiválon Oláh Gergő, a Sidereus, az Aurevoir és a Konyha zenekar szórakoztatja majd a résztvevőket. „Mély hála van bennem, hogy öt Válts irányt! IKE Fesztivál szervezésében vehettem részt (négy teljes, egy online), így a jelenlegi szervezőcsapatból a veteránok közé tartozom. Az öt fesztivál mottóiból összeállt egy mondat bennem: Kimozdít örömmel a látható láthatatlan világ, ami örökkön-örökké körülvesz. A fesztivál körülvesz, kimozdít, örömmel tölt fel, láthatóan és láthatatlanul hat rám. Lelkészként kiváltságnak élem meg, hogy láthatom szolgálatom eredményét (különös kegyelem!), hiszen a mostani főszervezőkből nyolc személyt még ifis korában vittem a fesztiválra. Mindenhol büszkén mondom el, hogy mi vagyunk az a fesztivál, ahol a több mint harminc fős főstábból csak három személy fizetett alkalmazott. Így számomra ez a fesztivál az önkéntességnek és az odaszánásnak a világa és az ifjúsági misszió speciális tere!” – hallatta Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész, az erdélyi IKE elnöke.

A fesztivál szervezői azt remélik, hogy idén még többen tapasztalhatják meg a Válts irányt! hangulatot, és vesznek részt a minőségi előadásokon, sokszínű programokon, érzik a közösség megtartó erejét és benne Isten közelségét.