Ünnepség Gyaluban – 140 éves a református templom

Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap, november 29-én a Kolozsvár melletti Gyaluban. A mintegy 650 lelkes kalotaszegi faluban a 140 éves templom fennállását ünnepelték, de Nyeste Csaba lelkipásztor elmondása szerint az ünneplésnek más oka is volt: idén újították fel a Kolonics István által 1882-ban épített orgonát, valamint részlegesen felújították a parókiát, imatermet és az egyház használatában levő volt iskolaépületet is.

Ünnepség Gyaluban - 140 éves a református templom

Az ünnepségen a Jn 4, 46-54 alapján Szegedi László generális direktor hirdette Isten igéjét, amelyet követően úrvacsoraosztásra került sor. Nyeste Csaba helybeli lelkipásztor röviden ismertette az elmúlt három év munkálatait, majd Kovács Tibor kántor az orgona felújításáról beszélt.

Ünnepség Gyaluban - 140 éves a református templom

A gyülekezetet és a megjelent vendégeket köszöntötte Okos Károly alpolgármester és a helyi románság képviselői. Ezt követően a közösség fiataljai tartottak ünnepi műsort és a gyülekezet kórusa tett bizonyságot. Az ünnepség végén Manaszes Márton, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese örvendeztette meg a jelenlevőket, a Himnusz eléneklését követően pedig szeretetvendégségre került sor. 

Ünnepség Gyaluban - 140 éves a református templom

Szöveg: Somogyi Botond

Fotó: Kiss Gábor