Uniós támogatással újul meg Szék temploma

Az Európai Unió támogatásával újítják fel a néphagyományairól híres, Kolozs megyei Szék község Árpád-kori műemléktemplomát.

Uniós támogatással újul meg Szék temploma

A felújítás főtervezője által az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint az utolsó órában kezdődött el a 13. század közepén épült, ám többször átépített templom felújítása, „az épület szerkezeti egységeinek többsége ugyanis vagy összeomlás előtt áll, vagy nagyon leromlott állagú”.

Amint a tájékoztatóból kiderül, az épület szerkezete évszázadok óta nem megfelelő, ám a 20. században történt beavatkozások felgyorsították a károsodási folyamatot. A mostani felújítás tervezői a Kós Károly tervei alapján 1946-47-ben történt átalakítást is az épület helyzetét súlyosbító beavatkozások között említik.

Az Erdélyi Református Egyházkerület többévi előkészítési munka után januárban írta alá azt a szerződést, amely által az Európai Unió több mint 7 millió lej támogatást nyújt a templom felújítására. Az április végén elkezdett, összességében több mint 10 millió lejbe kerülő munkálatokat 2015 márciusáig kell befejezni.

A munkálatok a szentély szerkezetének a kitámasztásával kezdődtek el, és a műemléképület középkori elemeinek a helyreállítását célozzák. Az épület funkcionális vagy szerkezeti szempontból nem megfelelő kitoldásait, például a 20. században épített karzatokat, új szerkezetekre helyezik. “Nem Kós Károly átalakítási koncepciójával volt baj, hanem annak a szerkezeti megoldásaival” – mondta az MTI-nek Makay Dorottya, a felújítás főtervezője.

A felújítás során teljesen újraépítik a templom födémjét és tetőszerkezetét, a főhajó, a mellékhajó és a kereszthajó egyaránt kazettás mennyezetet kap.