Újraépítés előtt a magyargyerőmonostori templom várfala

Beomlott a magyargyerőmonostori református templom meggyengült várfala, miután kivágták az alá nőtt fenyőfákat. A gyülekezet teljesen újraépítené az instabil falat idén – erre gyűjtenek most adományokat.

Kalotaszeg egyik legrégebbi templomának 1700-as évekbeli várfala már 2017-ben megrongálódott, instabillá vált egy nagy vihar után. A templom körüli hatalmas fenyőfák annyira benyúltak a fal alá, hogy megmozgatták azt, így miután az elmúlt hetekben a polgármesteri hivatal segítségével kivágták őket, a rosszabb állapotban levő részek be is omlottak.

Fotó: A magyargyerőmonostori gyülekezet Facebook-oldala

A 190 lelkes gyülekezet lelkipásztora, Hover Zsolt Sándor az Agnus Rádiónak elmondta:

„Láttuk, hogy meg van repedezve ezen a részen a várfal, és attól függetlenül, hogy most beomlott, tudtuk, hogy újjá kell építeni, benne volt a terveinkben. Mivel nem volt egyszerű megoldani a fenyőfák kivágását, idén még nem terveztük volna a fal újítását, ha nem dőlt volna össze. Tehát nem ért meglepetésként, de elszomorító látvány volt. Ezért is fáradozunk most, hogy mihamarabb helyre tudjuk állítani.”

A gyülekezet megvárja a tavaszt, és amint lehetséges, valamint összegyűl a szükséges anyagi alap, nekilát a munkálatok elvégzésének. Nemcsak a problémás részt kell helyreállítani, hanem tovább is újra kell építeni a várfalat, komolyabb alapozásra van szüksége, hogy a jövőben ne merüljenek fel ilyen gondok. Hover Zsolt reméli, hogy nyár végéig, mire a konfirmálás lesz, már újjáépített várfala lesz a templomnak. Télen a fűtött imateremben tartják az istentiszteleteket, így ebből a szempontból nem okozott gondot az eset.

Fotó: A magyargyerőmonostori gyülekezet Facebook-oldala

A fenyőfák eltávolításában a helyi polgármesteri hivatal segédkezett, már ez is körülményes és költséges munka volt – mutat rá a lelkipásztor, aki ígéretet kapott a polgármestertől, hogy a várfal helyreállításában is támogatja majd a gyülekezetet a hivatal. Mivel a várfal a templommal együtt műemléknek számít, szakértői közreműködésre is szükség van a helyreállításához.

A magyargyerőmonostori templom legrégebbi része 1196-ban épült, ciszterci, majd bencés kolostor volt. 1330-ban önálló plébánia lett, és a reformáció után – ahogyan szinte mindegyik kalotaszegi gyülekezet – felvette a református vallást. A várfalat a Kabos család építtette újjá, miután az 1700-as években, a Rákóczi-féle szabadságharc leverésekor feldúlták a templomot a császáriak.

A gyülekezet minden támogatásért, adományért hálás. A hoverzs@yahoo.com címen vagy a gyülekezet Facebook-oldalán is lehet érdeklődni további információkért.

Pénzadományokat a következő számlára lehet utalni:

  • Parohia Reformata Manastireni
  • IBAN: RO05 RZBR 0000 0600 0390 5232
  • SWIFT: RZBRROBU
  • Banca Raiffeisen Huedin