Újabb tartalmas évet zárt a Diakónia Kovászna megyében

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete. Havonta több mint 1500 személlyel, idősekkel, gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozik a szervezet.

A 2021-es adatok szerint 344 fogyatékkal élő személy számára nyújtott rendszeres segítőszolgálatot az alapítvány. Ebből 54-en foglalkozási terápiás tevékenységre is jártak az Írisz Házba, 290 személy pedig az Ergon munkaközvetítő központtól kapott segítséget – közülük 70 fogyatékkal élő és 220 hátrányos helyzetű diák. A Menora védett otthonban három fiatalt segít a szervezet az önálló élet kialakításában és fenntartásában. Sepsikröspatakon az Írisz-farm öt fogyatékkal élőnek biztosít foglalkoztatási lehetőséget, míg Kovásznán és Sepsiszentgyörgyön öt-öt fogyatékkal élő személyt dolgozik az alapítvány által fenntartott üzletekben.

A fogyatékkal élő fiatalok téli táborban vehettek részt az Írisz Ház szervezésében.

A gyerekprogramok is figyelemre méltók: a délutáni oktatásos programokon január és június között, 271 gyermek vett részt, és hat településen szerveztek after school típusú szolgálatot, amely 18 tanítót és két adminisztrációban dolgozó munkatársat alkalmazott. „A 2021 őszétől induló új tanévet sokkal nagyobb léptékben kezdtük el, 594 gyerek tanulhatott 22 településen, az alkalmazásunkban álló 42 tanítóval, 40 csoportban” – foglalta össze Tóth Anna lelkipásztor, a Diakónia sepsiszentgyörgyi idősgondozó ágazatának igazgatója.

A gyerekeknek 22 településen tartottak iskolai program utáni foglalkozásokat.

Az idős- és beteggondozó szolgálat 66 településen – 63 faluban és három városban – működött napi rendszerességgel. Havonta átlagosan 932 idős és beteg rászorulón segített a szervezet. 23 szolgálati autó segítségével 34 szakember foglalkozott terepen az idősekkel és betegekkel, további hat-hét munkatárs pedig az adminisztrációs és koordinációs részét vállalta a munkának, illetve egyéb támogató szolgálatokban is átfogó szociális ellátást biztosított Kovászna megyében. Mindezek mellett havonta átlagosan 50 személy vett részt a nyugdíjas klub foglakozásain, további 12 személy a gyászfeldolgozó csoportokban, de Alzheimer Café is segített enyhíteni az idősek magányát.

Az idősgondozás 66 településen működik.

A szervezet munkatársai köszönetet mondtak a Bethlen Gábor Alap 1.100.000 forint (14.757 lej) értékű támogatásáért, amely nagy mértékben hozzájárult a stabil intézményi működéshez, és megerősítette a három szociális szolgálati területen működő, átfogó segítőszolgálat adminisztratív és irodai hátterét, Sepsiszentgyörgy különböző városrészeiben működő intézményeik, irodáik közüzemi díjainak egy részét fedezve belőle.