Újabb tartalmas év az idősekkel, fogyatékkal élőkkel és gyerekekkel

Három fő területen folyik aktív munka a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezeténél: idősgondozás, fogyatékkal élők megsegítése és gyermekprogramok.

Hatékonyan használta fel a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete a Bethlen Gábor Alap által nyújtott 1.100.000 forint összegű pályázati támogatást. Az összegből 2020. március 1. és 2021. február 28. között a szervezet központi épületeinek közköltségeit fedezték, ami megteremtette a zökkenőmentes működési hátteret a szociális ellátási szolgálatoknak.

Az időseket napi szinten látogatják a munkatársak. Fotó: Diakonia Keresztyén Alapítvány – Sepsiszentgyörgy – Idősgondozó Ágazat Facebook-oldala

A betegápolói, idősgondozói szolgálat a rászorulók otthonában történik.

39 főállású, szakképzett alkalmazott 21 szolgálati személygépkocsival, 67 településen napi rendszerességgel keresi fel az idős személyeket.

A sepsiszentgyörgyi Gyár utcai megyei központból havonta átlagosan 950 beteg és idős személyt segítenek szakápolói munkájukkal. Ezen kívül nyugdíjas klubokat működtetnek szociális mosodai szolgálattal, segédeszköz-kölcsönzéssel, de gyászcsoportban való támogatással is segítik a rászorulókat. A szakápolók a világjárvány nehéz évében is dolgoztak az ellátás fenntartásáért, az idős, beteg, otthonukban rekedt ellátottak megsegítéséért.

A munkatársak a pandémia idején sem hagyták magukra a rászorulókat. Fotó: Diakonia Keresztyén Alapítvány – Sepsiszentgyörgy – Idősgondozó Ágazat Facebook-oldala

Az Írisz Ház a fogyatékkal élők nappali foglalkoztató központjának, illetve a központhoz tartozó védett munkaműhelyekben zajló tevékenységeknek ad otthont. Ide napi rendszerességgel 52 fogyatékkal élő fiatal jár be és vesz részt széleskörű tevékenységeken, terápiás, sport és kulturális csoportfoglalkozásokon, valamint munkaműhelyekben zajló tevékenységeken. Ilyenkor biztosítva van számukra a meleg ebéd. Itt kezdte meg működését az ERGON tanácsadási és munkaerőközvetítői iroda is, amely sajátságos és megváltozott munkaképességű személyeket segít, tájékoztat, és munkapiacon való integrációhoz, elhelyezkedéshez juttatja őket, havi 86 ellátott személlyel foglalkozva.

Outsider Music Fest az Írisz Házban. Fotó: Írisz Ház Facebook-oldala

A szervezet legfiatalabbakkal foglalkozó tevékenységi ágazata az iskola utáni tanulásban segít a diákoknak, biztosítva számukra is a meleg ebédet.

Az after school típusú program 10 településen működik, 440 gyermeket, 29 tanítót, valamint az adminisztrációban 2 személyt foglalkoztat. Az elmúlt évben a délutáni oktatásokon 22.000 meleg ebédet osztottak ki, a pandémia alatt pedig három alkalommal összesen 454 élelmiszert, fertőtlenítőt, maszkot, munkafüzeteket tartalmazó csomagot juttattak el rászoruló családoknak, és 147 gyermeknek szerveztek kétnapos nyári tábort.

Az alapítvány jelenleg a legkiterjedtebb tevékenységű és legtöbb esetet, személyt ellátó, civil szervezet által működtetett szociális intézmény Háromszéken.