Újabb három református óvodát és bölcsődét adtak át Maros megyében

Három új református oktatási intézményért adtak hálát hétfőn, szeptember 13-án: Koronkán és Nyárádszeredában bölcsőde, Erdőszentgyörgyön óvoda és bölcsőde épült a magyar kormány Erdélyi Református Egyházkerület által nyújtott támogatásával. Mindhárom településen nagy igény volt a magyar intézmények létrehozására, ahol anyanyelven tanulhatnak, játszhatnak a legkisebbek.

Két év alatt hozták helyre az 1914-ben épület ingatlant Koronkán. 📸 Kiss Gábor

Mindhárom avatón Kató Béla püspök szolgált, aki hangsúlyozta, hogy az óvodák a biztosítékai annak, hogy templomainkba lesznek még, akik járjanak, ezért harcolni kell, hogy át tudjuk adni gyermekeinknek a hagyományainkat, keresztyén értékeinket, a magyar nyelvet és kultúrát. A püspök szerint egyházunk igyekszik minden segítséget megadni a szülőknek a magyar kormány segítségével, azonban nem tudja átvenni a szülők felelősséget, csupán egy terhet akar levenni a vállukról.

Kató Béla püspök szerint óvodától az egyetemig kíséri az egyház a tanulni vágyókat. 📸 Kiss Gábor

Brendus Réka, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője a közösség felelősségét hangsúlyozta köszöntő beszédeiben, ugyanakkor a magyar intézmények nemzetmegtartó jellegét is kiemelte, hiszen ezek azok az intézmények, amelyekben a legkisebb kortól megismerkedhetnek a gyerekek a hagyományokkal, azokkal az értékekkel, amelyek évszázadokon keresztül meghatároztak a magyarság kultúráját.

Koronkán a református templom mellett álló régi iskola épületét újították fel. Az 1914-beli ingatlan rendbe tétele jelentős mértékű beavatkozásokat igényelt, a tervezéssel együtt azonban sikerült két év alatt elvégezni a munkálatokat. A régi elemi iskola épületét 1948-ban államosították, és 2008-ban szolgáltatták vissza az egyházközségnek. 2011-ben a gyülekezet közmunkával tatarozta a külsejét, viszont akkor nem került állandó rendeltetés az ingatlannak. Végül 2017-ben megszületett a bölcsőde létesítésének terve.

35 kisgyerek számára biztosítanak helyet a koronkai bölcsődében. 📸 Kiss Gábor

A bölcsőde létrehozására nagy igény volt a településen, főleg a fiatal családok nagy örömmel fogadták a hírt – mondta el Rigmányi Arnold helyi lelkipásztor. A sikeres kezdeményezés hatására a település román lakossága is kifejezte igényét egy bölcsőde létrehozására, így a helyi önkormányzat újabb építkezést tervez román állami támogatásból. A 400 négyzetméteres református bölcsődébe 35 helyi kisgyereket várnak, idén év végétől vagy jövő év elejétől, amint a fennmaradt papírmunka is rendeződik. A beruházás összértéke 171 millió forint.

Brendus Réka szerint a magyar intézményekben ismerkedhetnek meg a gyerekek a hittel, kultúrával, hagyományokkal. 📸 Kiss Gábor

Erdőszentgyörgyön, az önkormányzat által adományozott telken 2017 októberében, az esperesi hivatal átadásának napján letették az új óvoda alapkövét, és néhány hónap múlva elkezdődött az építkezés. A kétszintes épület két óvodai és két bölcsődei csoportot fogad be, amelyben már megkezdődött az oktatás a múlt tanévben, így 40 óvodás és 30 bölcsődés lakta be az 550 négyzetméteres épületet. Az épület felépítése és berendezése összesen 196 millió forintba került.

40 óvodás és 30 bölcsődés tanulhat az erdőszentgyörgyi épületben. 📸 Kiss Gábor

Nyárádszeredában két csoportot fogad be az új bölcsőde, amelyet az egykori dalárdaházként ismert épület helyén áll. Az egyházközség régi ingatlanát teljesen elbontották rossz állapota miatt, és új, korszerű épület várja a legkisebbeket. A város központjában levő épület udvarát további bővítenék telekvásárlással, amennyiben lehetségessé válik.

Nyárádszeredában 30 kisgyerek számára biztosítanak helyet a bölcsődében. 📸 Kiss Gábor

Az igény itt is megvolt az intézményalapításra, hiszen túljelentkezés volt a meglévő helyekre. Tőkés Attila helyi lelkipásztor szerint hiánypótló megvalósítás, nagy szükség volt rá a fiatalos, lendületes közösségben. Mivel új intézményről van szó, az akkreditálása még folyamatban van a működtető polgármesteri hivatal által, de remélhetőleg októbertől már birtokba vehetik a gyerekek a 348 négyzetméteres bölcsődét, amelyben 30 kisgyereknek biztosítanak helyet. Az épület felépítése 140 millió forintba került.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében létesített intézményeket mindhárom településen együttműködési szerződéssel a helyi polgármesteri hivatal működteti.