Új orgonája van a gyergyószentmiklósi gyülekezetnek

Németországból vásárolt új sípos orgonát a gyergyószentmiklósi református gyülekezet. A hangszert a reformáció ünnepén, október 31-én Molnár Tünde orgonaművész szólaltatta meg először, árát a gyülekezet adományaiból gyűjtötték össze.

Az alkalmon Mátyás István helyi lelkipásztor hirdette az igét a Lk 19,37–40 alapján, az áldozatvállalás általi bizonyságtétel erejét hangsúlyozva. A prédikáció során rámutatott: ez az ünnep nagy lehetőség a gyülekezetnek, ahogyan a bibliai korban a virágvasárnapi bevonulás lehetőség volt az akkori emberek számára, hogy Istent dicsőítsék. „Ma sem szeretnénk mást: úgy ünnepelni a reformációt, úgy adni hálát ezért az orgonáért, hogy közben Krisztusra mutassunk, őt dicsőítsük” – hangzott el a prédikáció során. A lelkipásztor hozzátette: az orgona, a hangszerek királynője azért került a templomba, hogy ezentúl a menny és föld Királyára mutasson.

Az új orgonán Molnár Tünde adott koncertet.

Az orgona Hollandiában készült az 1980-as években, onnan került át Németországba. Eredetileg egy sepsiszentgyörgyi idősgondozó otthon közösségi termébe szánták, de a Diakónia Keresztyén Alapítvány munkatársai elcserélték a gyergyószentmiklósiakkal, így mindkét félnek megfelelőbb hangszer jutott.

Mátyás István lelkipásztor elmondta: a költségek eddig 13 300 lejnél tartanak, a begyűlt adományok közelítik a 11 000 lejt, így remélik, hogy hamarosan összegyűl a teljes összeg, később pedig több síppal is bővíthetik a hangszert.

Az ünnepségen Molnár Tünde orgonaművész szólaltatta meg az új hangszert, Johann Sebastian Bach, Johann Bernhard Bach, Samuel Scheidt és Liszt Ferenc műveit játszva.

A gyülekezet tavaly ünnepelte temploma építésének 120. évfordulóját.

Ősz Sándor főgondnok a kettős ünneppel kapcsolatban elmondta: „A reformáció ajándék, az igétől elfordult népnek ajándékozta a Bibliát, az igét. Ugyanakkor feladat is. Meggyőződésem, hogy a mai alkalom is segíti abban az egyházközséget, hogy a rá bízott feladatokat továbbvigye, bekapcsolódjon az állandó reformációba.” A főgondnok azt is elárulta, hogy a gyülekezetnek régi álma volt egy orgona beszerzése. Köszönetet mondott mindazoknak, akik anyagilag hozzájárultak a hangszer vételéhez, a német testvéreknek a segítségért, az ingyen szállításért, Bartis Szabolcs orgonaépítőnek a hangszer összeállításáért, Mátyás István lelkipásztornak pedig a munka megszervezéséért.