Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

Collegium Iuridicum néven jogász szakkollégium várja ősztől a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának joghallgatóit – jelentették be csütörtökön, március 29-én az együttműködő intézmények, az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, képviselői. A kollégium 20-25 diák számára biztosít majd lakhatási, tanulási, szakmai fejlődési lehetőséget Kolozsvár szívében, az Erzsébet (Emil Racoviță) úti épületben.

Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

A csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja, Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa, illetve dr. Veress Emőd, az Sapientia Jogtudományi Intézetének vezetője ismertették az alakuló szakkollégiummal kapcsolatos tudnivalókat.

Tonk Márton dékán rámutatott: „az elmúlt néhány hét történései bizonyították, mennyire fontosak közösségünk számára a kisebbségvédelmi, jogérvényesítő kapacitások, a Sapientia egyetemnek pedig érdemes olyan erőforrásokba fektetni, amelyek a magyar kisebbség jogvédő képességét növeli.” A kétnyelvű jogászképzés 2010-ben indult az egyetem kolozsvári karán, és olyan szakembereket igyekszenek felkészíteni, akik sikeresen védik a magyar közösség ügyeit. „Messze alulreprezentáltak vagyunk a bírói és ügyészi pályákon egyaránt, ehhez is köthető a szakkollégium elindítása” – fejtette ki Tonk Márton, majd hozzáfűzte: a kezdeményezésben az Erdélyi Református Egyházkerületet és a Sapientiát a közösségi szerepvállalás és feladatvállalás köti össze. A Collegium Iuridicum olyan lehetőséget nyújt majd a jogász pályára lépő magyar egyetemi hallgatók számára, amelyet az országban kizárólag a Sapientia Jogtudományi Intézetében érhetnek el. A dékán úgy véli, a szakkollégium, akár a Moór Gyula Program, az egyetem gyarapodására szolgál.

Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

Ballai Zoltán gazdasági tanácsos elmondta, a Collegium Iuridicum az ötödik egyházkerület által alapított egyetemi kollégium lesz, Kolozsváron a harmadik. Az egyházkerület az Erzsébet (Emil Racoviță) út 30. szám alatti ingatlanját, illetve a hozzá tartozó 600 négyzetméter hasznos területet ajánlotta fel a kollégium székhelyéül. Az elmúlt év végi, infrastrukturális és fejlesztési beruházásokra beadott pályázatok sikerének köszönhetően a következő tanév kezdetére teljesen felújítják az épületet, amelyben közösségi teret, konferenciatermet, kutatási intézményt, könyvtárt alakítanak ki, hogy intenzíven, jól és tartalmasan tanulhassanak és készülhessenek a szakmára a diákok. „Az Erdélyi Református Egyházkerületnek, a Sapientia egyetem egyik alapítójaként is, fő célkitűzései közé tartozik az erdélyi magyar intézmények építése, támogatása” – jelentette ki az előadótanácsos. Jelenleg 27 óvoda és bölcsőde létesítése zajlik Erdély-szerte, emellett idén elemi iskola és középiskola indul Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön, de az egyetemi oktatás támogatása sem marad el. Mindez az erdélyi magyar oktatás infrastruktúrája építésének és megerősítésének stratégiájában kap helyet – ismertette Ballai Zoltán.

Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

Veress Emőd a tágabb társadalmi kontextust mutatta be: 1959-ben, a Bolyai egyetem magyar nyelvű jogászképzésének megszűnése után fokozatosan leépült a jogi kultúra, a szaknyelv és a jogászok létszáma. Ma Romániában a bírói és jogászi karban 1,2 százalék a magyarok aránya. „Ez rendkívül súlyos alulreprezentáltságot jelent” – szögezte le a jogtudományi intézet vezetője. Elmondta, az egyetemnek célja, hogy ezt az arányszámot a lehetőségekhez képest javítsa, az egyetemi oktatás azonban nem elég a valódi változás generálásához. A szakkollégium olyan lépést jelent, amely változást hozhat.

Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

A Collegium Iuridicum épületében a legjobb joghallgatóknak ingyenes kolozsvári lakhatást biztosítanak majd, ehhez azonban számos követelmény is tartozik, a standard képzési kötelezettségen túl szakmai feladatokat is kell vállalniuk a diákoknak. Az egyetemi könyvtárnak szakkollégiumi fiókkönyvtára jön létre, amelyet Magyarország Igazságügyi Minisztériuma is támogat, a kutatókönyvtár pedig az oktatókat is kiszolgálja. Veress Emőd elmondta, a jogászképzésben továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a román szaknyelv alapos ismeretére, a szakkollégium pedig még inkább erősítené a diákokat a specifikus gyakorlati román nyelvképzéssel, valamint a beszédkészség fejlesztésével, de az erdélyi magyar jogi szakterminológiának újbóli köztudatba való visszajuttatása is fontos feladat marad.

Új jogász szakkollégium indul Kolozsváron

Az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsa március 22-én, a Sapientia vezetősége pedig március 28-án fogadta el hivatalosan a szakkollégium alapítására vonatkozó döntést. Ballai Zoltán az egyházkerület igazgatótanácsa részéről szimbolikus alapító okiratot adott át Tonk Mártonnak és Veress Emődnek.

 

Berekméri Gabriella

Fotó: Kiss Gábor