Új bölcsőde- és óvodaépület Aranyosgyéresen

Átadták a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretein belül épült bölcsőde- és óvodaépületet Aranyosgyéresen november 16-án. A magyar kormány és az Erdélyi Református Egyházkerület támogatásával létesült intézmény avató ünnepségét az óvodások műsora színesítette.  

A Tóthfalusi Gábor tervei alapján elkészült épületben 1 óvoda és 1 bölcsődei csoport működhet. 📸 Kiss Gábor

„Bizony az Úr ajándéka a gyermek” – köszöntötte az egybegyűlteket Vincze Csongor, a Tordai Református Egyházmegye esperese a Zsolt 127, 3 versével. Az ige szavára reflektálva hozzátette, a mai napon Isten ajándékáért, a gyermekekért adunk hálát. „Hiszen egy olyan pillanatban, amelyben sok helyen iskolákat, óvodákat zárnak be, mi itt egy új lehetőséggel indulhatunk el a jövőnk, a megmaradásunk felé.” 

Dorin Nicolae Lojigan, Aranyosgyéres polgármestere kifejtette, az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a település egészségügyi, illetve oktatási intézményeire. Büszkén mondta el, hogy mindkettő terén fejlődéseket értek el, sikerült új orvosi felszereléseket beszerezni, ugyanakkor egyetlen kivétellel a helység összes oktatási intézményét is megújították.    

Az ünnepségen a magyar tannyelvű óvodai csoport gyerekeinek zenés-táncos előadása színesítette az átadást. 📸 Kiss Gábor

A történelmi egyházaknak mindig is nagy szerepük volt a tanulás és a szeretet egységes átadásában, ezt teszik ma is, de emellett ma a hála és remény érzése is eltölthet minket – szólt az ünneplőkhöz Mile Balázs kolozsvári első beosztott konzul. Hozzátette, a magyar kormány támogatásával létesülő minden új óvoda és bölcsőde átadása alkalmával egy kis magyar nyelvi, kulturális, lelki és szellemi központ jön létre, amely reményt sugároz, hogy a magyarság továbbra is élni akar szülőföldjén.  

Kerekes Adelaida főtanfelügyelő-helyettes egy latin közmondással indította köszöntését: „Amikor kinyitsz egy könyvet, látod, mit gondoltak mások, amikor azonban becsukod, te is gondolkodni kezdesz.” Aranyosgyéres közösségében olyan emberek voltak, akik miután becsukták a könyvet, elgondolkodtak rajta, és lehetőséget biztosítottak a tanulásra, egészítette ki. Köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának, az Erdélyi Református Egyházkerületnek és Aranyosgyéres Polgármesteri Hivatalának, akik ezt a lehetőséget megadták. 

Az épületet és használóit Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes áldotta meg. 📸 Kiss Gábor

Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője a Mk 10, 14-16 versei alapján szólt az ünneplőkhöz. Az egyház feladata elsősorban Isten igéjének a hirdetése, a hit gyakorlása, mindez azonban nem csak a templomi istentiszteletben keresendő, a hétköznapi életben is rá kell találni – hangsúlyozta. Éppen ezért az egyházak társadalmi feladatokat is igyekeznek elvégezni, és már az ókor óta nem csak templomokat, de kórházakat, árvaházakat, iskolákat és óvodákat is létesítenek. Céljuk mindezzel, hogy emberséges, jó keresztény embereket engedjenek ki a kapuikon. A bölcsőde és óvoda épületének átadásával ma Jézus parancsának teszünk eleget, hiszen a ma ideológiája szerint élve a kiegyensúlyozott nevelésre nagyon nagy szükség van.  

A püspökhelyettes áldását a román és magyar himnusz eléneklése követte, majd közösen Mile Balázs konzullal, Dorin Nicolae Lojigan polgármesterrel, Tasnádi Szilárd alprefektussal, Nagy Annamária Aranyosgyéresi RMDSZ-elnökkel és Vincze Csongorral, a Tordai Református Egyházmegye esperesével elvágták a nemzeti színű szalagot. Szalagvágás után az óvodás gyerekek műsora következett, majd közösen megtekintették a Tóthfalusi Gábor tervei alapján elkészült épületet.