Tűz pusztította el a felsősófalvi gyülekezeti házat

Rövidzárlat miatt tűz ütött ki a felsősófalvi református gyülekezeti otthonban csütörtökön, május 12-én éjszaka. A régi faépület percek alatt a tűz martalékává vált, jelenlegi becslések szerint csak az alap maradhat meg, teljes újjáépítésre lesz szükség.

A tüzet rövidzárlat okozta.

A térfigyelő kamerán világosan látszik, hogy éjszaka fél 12-kor hirtelen fellobbant a tűz, és két perc alatt teljesen lángokban állt az épületnek több mint fele. A konyha egyik falából indult a tűz rövidzárlat miatt ‒ számolt be az esetről Szász Tibor András lelkipásztor. Az arra járók vették észre a vészt, és értesítették a lelkipásztort. A tűz kezdete után 12 perccel a helyi tűzoltók is a helyszínre érkeztek, majd a környékbeliek is csatlakoztak. A környező épületeket nem érte kár, de a gyülekezeti házat nem sikerült megmenteni: az alapokig le kell majd bontani és újraépíteni. A gyülekezetet és helyieket megrendítette az eset, de a székely kalákaszellem még működik, sokan felajánlották segítségüket a romok takarításában, erőgépekkel könnyítenék a nehéz munkát.

A gyülekezeti otthonban intenzív tevékenység folyik, naponta foglalkoznak idősekkel, de „a zenész gyerekekkel is itt próbáltunk, a kátésok nagyon szerették, a bibliaórákat itt tartottuk, nyáron pedig minden évben hét-nyolc tábor színhelye volt” ‒ mondta el Szász Tibor András. 

Az impozáns faépület percek alatt lángokba borult.

A több mint százéves, nagy méretű faépület a dombon levő, kőfallal körülvett templomtól nem messze, a település központjában állt. A két világháború között alakították nagyobbá, hogy felekezeti iskolaként használhassák. A kommunista rendszer idején a néptanács a kerttel együtt elkobozta az épületet, és a termelőszövetkezet irodája működött benne egy ideig. Később seprűkötő műhelyt rendeztek be, de teljesen tönkretették az épületet. A pincében vegyszereket és műtrágyát tartottak, és a padló is beszakadt végül. Az elkobzás ellenére nem íratták át az épületet az önkormányzat tulajdonába, így jogutód nélkül az egyház 1990-ben automatikusan, per nélkül birtokba vehette azt. Az ingatlan nagyon rossz állapotban volt ekkor, a gyülekezet azonban 1992-től nagyrészt közmunkával felújította, és azóta is folyamatosan használta.

Az alapokig le kell bontani a gyülekezeti otthont.

Aki támogatni szeretné a gyülekezetet, Szász Tibor András lelkipásztorral veheti fel a kapcsolatot, vagy a következő bankszámlára utalhat pénzbeli adományt:

  • Parohia Reformata Ocna de Sus, cu sediul in Ocna de Sus 262,Comuna Praid, Judetul Harghita
  • CUI 5023170, cont RO 93BRDE 210SV01509902100
  • deschis la BRD agentia Odorheiu Secuiesc