Több mint ötven vidám szív táborozott újra

Az Égjen a láng! keresztyén zenefesztivál legutóbbi alkalmán összegyűlt perselypénzt, az előző évekhez hasonlóan, közösségi, jótékony cél támogatására fordították a szervezők. Ennek egyik kedvezményezettje a Vidám Szívek Klubja lett, amely rendszeres gyerekprogramot biztosít főként hátrányos helyzetű gyerekek számára. Az idei gyerektábor témája K.A.L.A.N.D.-túra volt, amelynek jelentése: Krisztus a legjobb alap neked. A téma által a különféle hátrányos helyzetben felnövő gyerekek számára kalandot, felejthetetlen élményeket igyekeztek nyújtani, mindvégig hangsúlyozva, hogy Krisztus az, akire alapozhatják életüket.

A program utcagyerek-misszióként indult a 90-es években Nagyváradon a CE Bethánia munkatársainak kezdeményezése által. A CE Bethániához tartozó munkatársak és az önkéntesek meleg teát és szendvicset készítettek az utcán lévő gyerekek számára. A későbbiekben ennek a missziós tevékenységnek a kezdeményezéseképpen jött létre a Vidám Szívek Klubja. A program egyik legfőbb eseménye a nyári táborozás, amely a gyerekeknek olyan kivételes nyaralási lehetőség, amely segít nekik kilépni a megszokott otthoni környezetükből, és részük lehet valami egészen új és különleges élményben. A tábor egyik célja, hogy kikapcsolódási lehetőséget biztosítson kellemes, barátságos környezetben, a természetben. Az evangelizációs gyerektábor nyolc napon át tart a Les völgyében, és kb. 50 gyermek számára biztosítson ingyenes táborozási lehetőséget Nagyvárad és Bihar megye környékéről.

Az idei táborban 53 gyerek, 20 munkatárs és két szakácsnő vett részt. A munkatársak között két fiatal holland önkéntes is volt, akik a nyelvi nehézségek ellenére rengeteg segítséget és támogatást nyújtottak számunkra. Öröm volt megtapasztalni, hogy Isten számára nincs akadály, és eggyé tud bennünket formálni. Áldás volt megtapasztalni az Ige valóságát, amint Isten előttünk, mellettünk és velünk volt a tábor ideje alatt, nem maradt el tőlünk, munkálkodott a gyerekekben és felnőttekben egyaránt.

A táborban Pál életét és Jónás küldetését dolgoztuk fel, napokra lebontva, bemutatva a gyerekeknek azt, hogy Isten mennyire szeret bennünket, hogy ő kész nekünk is megbocsájtani és új életet ajándékozni. Azt is megérthették a gyerekek, hogy Isten nem személyválogató, minket is kiválaszt, átformál és izgalmas kalandra hív a mi kicsinységünk, alkalmatlanságunk, bűnösségünk ellenére. A feldolgozott történetek tanulságain keresztül próbáltuk meg Jézus Krisztust megismertetni velük, és szívüket közelebb vonni hozzá, hogy bátran vállalják az ő követését. Azt is szerettük volna megértetni a gyerekekkel, hogy Isten nemcsak elhív egy nagy kalandra, hanem velünk is tart ebben. Ő az, aki irányítása alatt tartja a történéseket, eseményeket és körülményeket. Szemmel tart bennünket, vezet és tanácsol, mint egy túravezető, aki ismeri a kijelölt útvonalat, amelyen járnunk kell. A tábor központi aranymondása: „Maga az Úr megy előtted, ő lesz veled. Nem marad el tőled, és nem is hagy el téged. Ne félj hát, és ne rettegj!”  (VMóz 31,8)

A tábor első napja a megérkezésről, csomagolásról, ismerkedésről, szabályok ismertetéséről szólt leginkább, este pedig közösen néztünk mesét. Második nap Saul megtérésével foglalkoztunk, harmadik nap folytattuk Pál élettörténetét, főként a missziós utakat, küzdelmeket helyezve előtérbe, valamint Pál és Szilász börtönbe zárását. Negyedik nap Pál Róma felé tartó útját és hajótörését dolgoztuk fel, ötödik nap pedig Jónással, Isten hírnökével és az ő engedetlenségével ismerkedtek meg a gyerekek. Hatodik nap Jónás történetének második felével, Ninive megtérésével és a bűnbocsánattal foglalkoztunk. A tábor hetedik napján, vasárnap közös istentiszteletet tartottunk, amelyen összefoglaltuk a héten elhangzott történeteket és tanulságokat, délután pedig ajándékokat, érméket és emléklapokat osztottunk. A gyerekek örömtől ragyogó arca, boldogsága minket is feltöltött. A nyolcadik nap ismét a pakolásról, csomagolásról, takarításról, a tábor kiértékeléséről, valamint a hazaérkezésről szólt.

A délutánok változatos programot nyújtottak a gyerekek számára, igaz, a rossz idő sokszor nem engedte, hogy megvalósítsunk olyan játékokat vagy kirándulásokat, amelyeket a gyerekek nagyon vártak. Ennek ellenére sok vidámságban, mókában és nevetésben, vetélkedőben, társasjátékokban, csapatépítő játékokban volt része a gyerekeknek. Mindezek mellet vízipisztolyos csatákra, számháborúkra, barkácsolásra is sor került. Az esti programok a közös éneklésekről, mókázásról szóltak, valamint minden este Max Lucado egyik gyerekkönyvéből, Berci kalandjaiból a munkatársak színdarabként adtak elő részleteket. Rengeteg áldással, hálával és örömmel a szívünkben zártuk az idei evangelizációs gyerektábort. Hálásak vagyunk Istennek, hogy idén is gondot viselt ránk, és adakozó embereket, gyülekezeteket és szervezetet (Égjen a láng) rendelt mellénk, akiknek segítségével mindez megvalósulhatott.

 

Székely Melinda

Gyerek- és ifjúsági misszió vezető