Tízéves az Írisz Ház

Ritka ma az olyan alkalom, amikor a szervezők arról beszélgetnek a rendezvény kezdete előtt, hogy honnan hozzanak még székeket, és hogy az se baj, ha nem ugyanolyan a többi szék, mint amik a teremben vannak. Ez történt december 3-án, kedden délután Sepsiszentgyörgyön, az Írisz Ház tizedik születésnapján, a Fogyatékkal Élők Világnapján, ahol annyi érdeklődő volt, hogy alig fértek el a teremben az ünneplők. Az már az intézmény sajátosságaihoz tartozik, hogy az ünnep nem egyhangú, nemcsak beszédek vannak, hanem az ide járók, ha úgy tetszik nekik, hozzászólnak a beszédekhez, énekelnek az éneklőkkel.

Tíz éves az Írisz Ház

Friss és üde ünnepség volt az Írisz Ház tizedik születésnapja. A fogyatékosokkal foglalkozó intézmény életében a tíz év sokat jelent, hiszen túlvészelték az állam szeszélyes támogatásmegvonásait, a kifizetések késlekedését, sőt tovább építkeznek, a mostani épület előtt védett lakásokat létesítenek.

Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese kezdő áhitatában az 1Kor 1-4 alapján hangsúlyozta, hogy a hálának gyógyító ereje van. A hálán keresztül mi magunk is erősödünk. A sérültek, akik ebben az intézményben találnak menedéket és barátokat, őszinték, kimutatják azt, ami a szívükben és a lelkükben van. Ezt kell nekünk is megtanulni, hogy tudjunk az érzéseinkkel úgy gazdálkodni, hogy a világban észrevegyék a hálánkat, szeretetünket, emberségünket, keresztyénségünket.

Tíz éves az Írisz Ház

Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Isten a „másságot” ugyanúgy szereti, mint a „normálist”, és meg kell tanulni mindenkinek, aki az egyházban él a sérülteket, a másokat is elfogadni. Szegedi László szerint ugyanakkor a tíz év bizonyítja, hogy az egyházban a sérültekkel való foglalkozás az egyik legfontosabb szolgálat, amit az embert faragó Jézus irányít.

Fekete Réka sepsiszentgyörgyi újságíró könyvének bemutatója a rendezvény végén hosszú sort eredményezett, szinte minden résztvevő szeretett volna egyet abból a kötetből, amelyben tíz fogyatékos szólal meg, valamint hozzátartozóik és a velük foglalkozó szociális munkások. Az újságíró szerint kevés jobb interjúalany van egy fogyatékosnál, hiszen csak olyankor kellett kérdezni tőlük, amikor elakadtak.

Tíz éves az Írisz Ház

Az Outsider Art pályázat keretében 2010-ben hirdették meg először az Írisz Ház-díjat. Idén a Benedek Elek emlékév miatt a mese volt a pályázat témája, Veress Erna és Gallov Katalin megosztva kapták az első díjat. A második díjat Kutasi Károly, a harmadik díjat pedig Ursu Alexandra kapta. A kiállítást Baász Szigeti Pálma méltatta. Makkai Péter, az intézmény igazgatója elmondta, hogy mindig igyekeztek galériákba eljuttatni a kiállítások anyagait, idén mégis az Írisz Ház ad otthont a kiállításnak.

Tíz éves az Írisz Ház

Az Írisz Ház vezetősége fontosnak tartja ugyanakkor azokkal is foglalkozni, akik szociális intézményekben dolgoznak, ezért ösztöndíjat hozott létre, amely havi 100 eurós anyagi támogatást jelent olyan diákoknak, akik a segítő szakmában elkötelezik magukat, eredményt mutattak fel. A díjakat Olcsvári Tünde, az Írisz Ház szakmai vezetője adta át Tüzes-Bölöni Noéminek és Csákány Edinának. A programot a United by music zenészei gazdagították: Nyikó Anetta énekkel és Borzos Beatrice énekkel és zongorával.

 

Kiss Gábor