Tisztújító közgyűlést tartott a Státer Önsegélyző Pénztár

Tisztújító közgyűlést tartott április 9-10. között a Státer Önsegélyző Pénztár, amelynek tagjai mindkét Romániában működő egyházkerület alkalmazottai, valamint a Romániai Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház tagjai. A közgyűlésen a Státer öt tagú igazgatótanácsa újabb megbízatást kapott, az öt tagú igazgatótanács igazgatója Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa, aligazgatója pedig Dénes István-Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora lett. A közgyűlés ugyanakkor a cenzori jelentések alapján elfogadta a 2018-as év számadását és a 2019-es év költségvetését. A közgyűlés határozata alapján idén a stater.ro honlap is megújul. 

Tisztújító közgyűlést tartott a Státer Önsegélyző Pénztár


A Státer Önsegélyző Pénztárt egy belső, egyházi kényszer hozta létre, az az élethelyzet, hogy egyházi alkalmazottak egymást tudják segíteni kölcsönökkel intézményes formában, ezért a Státer egy szolidaritási alap. A 2000-es évek elején a törvényi háttere is meglett annak, hogy önsegélyző pénztárt lehessen létrehozni. Ez a pénzügyi intézmény – bár nem bank – sok szempontból hasonlít egy bankhoz, azonban mindig alacsonyabb kamatlábat alkalmaznak, mint a bankok. A hitel egyik kezese az önsegélyző pénztár tagja kell hogy legyen. 

Minden profit, amit az önsegélyző pénztár termel, az visszajut az alkalmazottaknak, a jövedelmet minden évben visszaosztja a tagoknak. A jövedelmek egy részét egy tartalékalapba fektették, egy biztonsági alapot hoztak létre, amely fedezi az összes létező tagnak a saját alapját. Többféle hitelezés van, kölcsönt maximum 5 évre lehet felvenni. 

Az Önsegélyző Pénztár tagjai lehetnek – tagsági díj ellenében – az Erdélyi Református Egyházkerület alkalmazottai mellett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület alkalmazottai, illetve két éve a Romániai Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház tagjai is. 

A Státer Önsegélyző Pénztár az átláthatóságra törekszik, a közgyűlési tagok minden adatot, minden sarokszámot megkapnak, hogy tudják továbbítani az információkat a tagoknak.  


 

Ballai Zoltán igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a tisztújító közgyűlés határozatait és a választások eredményeit az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának is el kell fogadnia. A Státer Önsegélyző Pénztárnak jelenleg 19 munkatársa van a különböző egyházmegyékben, jelenleg közel 1300 taggal rendelkezik, akik 2019-ben 410 hitelügyletet bonyolítanak. Az igazgató kiemelte, hogy az önsegélyző pénztár rendkívül jó eredményeket ért el az elmúlt időszakban, a rizikós kölcsönök száma 0,62 százalékos volt.

Tisztújító közgyűlést tartott a Státer Önsegélyző Pénztár

Kiss Gábor