Tanulmányúton a kálnokiak

A Kálnoki Református Egyházközség gyülekezeti tanulmányútja a reformáció 500. jubileumi évében

A reformációhoz kötődő erdélyi és anyaországi színtereket jártuk be gyülekezetünk 47 fős csoportjával 2017. június 19 – 22. között. Minden korosztályból voltak érdeklődők és vállalkozók erre a hosszú tanulmányútra: tíz 70 éven felüli tagunk, összesen 27 nyugdíjas, 4 diák és 12 felnőtt gyülekezeti tag vett részt. Első állomásunk a tordai katolikus templom volt, az 1568-as országgyűlés színhelye, ahol európában elsőként hirdették ki a vallásszabadságot, majd Kolozsváron a Farkas utcai református templom történetét hallgattuk meg a felújított templom hűvösében, és meglátogattuk a szomszédos Református Kollégiumot, a főteret, a Szent Miháy templomot, valamint Mátyás kiráy szülőházát is.

Tanulmányúton a kálnokiak

A második napon a nagyváradi várat látogattuk meg, Debrecen főterén a Nagytemplomot, Református Kollégiumot. Harmadik nap Sárospatak nevezetességeit, a Múzeumot, az ősi Kollégiumot, Nagykönyvtárat néztük meg, majd Szerencs és Monok (Kossuth Lajos szülőháza) érintéséven a vizsolyi templomba érkeztünk. Az estét Hercegkút védetté nyilvánított pincesoránál zártuk a Tokaj hegyalja borainak kóstolójával. Július 22-én indultunk haza, Szatmárnémeti láncos templomát és Misztótfaluban híres nyomdászunk, Kis Miklós emlékházát érintve.

Tanulmányúton a kálnokiak

Minden állomáshelyen ajándékba hagytuk a kálnoki református haranglábról készült faragott fa plakettet és a falu, templom és egyházközségunk történeti monográfiáját, amelyet az idei nagy évfordulóra írt Szigyártó András presbiter. Istennek legyen hála ezért az épségben megtett és élménnyekkel gazdag útért, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Reformáció 500 program keretében támogatott.

Tóth Anna lelkipásztor