Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

A magyar kormány támogatásával felújított és felszerelt tankonyhát adtak át a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégiumban május 8-án. Az avató ünnepségen beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, aki szerint a kollégium és Erdély is arról híres, hogy mindig építkezünk. Nagyenyed a magyar múlt egyik ékköve, amely az elmúlt századokban meghatározó volt. Potápi Árpád János emlékeztetett, hogy az idei év a külhoni magyar gyermekek éve, a legfontosabb, hogy a gyerekeket és fiatalokat támogassák. Hiába támogatják az intézményeket, a gazdaságot, a politikai intézményrendszereket, médiát, ha nem lesznek utánunk következő nemzedékek.

Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület tanügyi előadója beszédében hangsúlyozta, hogy az anyaszentegyház veteményeskertje az iskola. A szakoktatás bővítése kapcsán felmerül a kérdés, hogy miért fontos, hogy a szakoktatás bővüljön? Az előadótanácsos szerint a szórványban különösen fontos megélhetést, szakmát biztosítani a fiataloknak. Ebben a református iskolahálózat is kiveszi a részét. Nem csak értelmiségieket akar az egyház nevelni, hanem olyan megbízható gyülekezeti tagokat, akik nem a határokon kívül keresik a megélhetést, hanem helyben, a szülőföldön keresnek és találnak megélhetést.

Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az oktatás egyik alapfeltétele az az épület, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ennek a napnak az üzenete, hogy azt érezhetik a szórványban élő magyarok, hogy számítanak. Az elméleti oktatásra lehetőséget biztosított az európai uniós alapokból megújult épületegyüttes. Nagyenyeden három éve turisztika-közélelmezés szakirányban működik a szakoktatás sikeresen magyar nyelven. Most a magyar kormány és az egyházkerület támogatásával egy újabb bázist hoznak létre, ami azt bizonyítja, hogy a szakoktatásnak súlya van, ez pedig tovább erősíthető a vidék magyarságát.

Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

Az iskola elismerő oklevelet adott át Potápi Árpád János nemzetpolitika államtitkárnak, Brendus Réka főosztályvezetőnek és Kató Béla püspöknek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium fennmaradását és fejlődését szolgáló önzetlen és folyamatos támogató tevékenysége elismeréseként.

Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

Az épületrész átadása előtt az iskola 10B osztályának műsorára került sor, majd Kónya Tibor kollégiumi lelkész imnája és a nemzeti színű szalag elvágása után a vendégek megtekintették a felújított épületrészt, a felszerelt konyhát.

Tankonyhát avattak a nagyenyedi kollégiumban

Kiss Gábor