Szól a Szkriptúra – bibliaolvasó maraton a reformáció emlékére

500 résztvevő fogja elolvasni teljes terjedelmében a Bibliát a reformáció 500. évfordulójának ünnepén – tájékoztattak a Szól a Szkriptúra című program szervezői kedden, október 24-én. A felolvasás megszakítások nélkül fog lezajlani négy napon át, október 31–november 4. között a kolozsvári Diákművelődési Házban, és a tervek szerint 80 órát fog igénybe venni.

A keddi sajtótájékoztatón Szilágyi Szabolcs a Koinónia Kiadó részéről, dr. Horváth Levente, a Bonus Pastor Alapítvány elnöke, Berke Krisztina-Ágnes, a tóközi református gyülekezet képviselője, illetve az Agnus Rádió részéről Ferencz Amália ismertették a programot.

Szól a Szkriptúra – bibliaolvasó maraton a reformáció emlékére

Szilágyi Szabolcs elmondta: az olvasást stafétaként adják majd át a résztvevők, a cél pedig az, hogy 500 ember gyűljön össze, ezzel is megemlékezve a reformációra az 500. évfordulón. Kedden, október 31-én este nyitórendezvénnyel indítják a programot, ezt követően elkezdődik a felolvasás, amely megállás nélkül, éjjel-nappal fog zajlani, és szombaton, november 4-én fejeződik be. Ugyanaznap este előadásokkal, személyes vallomásokkal, élménybeszámolókkal és zenés műsorral zárják a maratont. Az esemény folyamán gyűjtött adományokat a Wycliffe Bibliafordítók Egyesületének ajánlják fel, hogy a magát támogatásokból fenntartó szervezet a roma nyelv két változatára is lefordíthassa a Szentírást. Szilágyi Szabolcs rámutatott: az írástudatlansággal is számolni kell, ezért hangoskönyvként is kiadnák a lefordított anyagot, ennek elkészülése azonban szintén az adományok begyűjtésétől függ.

Szól a Szkriptúra – bibliaolvasó maraton a reformáció emlékére

Dr. Horváth Levente, a Bonus Pastor Alapítvány elnöke a program címében rejlő szójátékra hívta fel a figyelmet: a Szól a Szkriptúra–Sola Scriptura, azaz egyedül az ige a reformáció lényegéhez és alapjához visz vissza, a Szentíráshoz. A lelkipásztor kiemelte emellett a Tota Scriptura jelmondatot is, vagyis nemcsak egyedül, hanem teljesen is kell hangzania az igének, a Biblia teljes felolvasásával pedig a kevésbé népszerű igék is elhangzanak, hagyják az írás nyers erejét kibontakozni, hogy önmagában érvényesüljön, minden kommentár nélkül. „Nagyon nyitottnak kell lenni ehhez, nemcsak hallgatni, hanem meg is hallani a Szentírást, amely önmagában nem beszél, emberekre van szüksége” – hangsúlyozta Horváth Levente. Hozzátette: nem először történik ilyen maratoni felolvasás, világszerte szerveztek már hasonló eseményeket.

Szól a Szkriptúra – bibliaolvasó maraton a reformáció emlékére

Berke Krisztina-Ágnes, a szervezésbe bekapcsolódó tóközi református gyülekezet képviselője a technikai részleteket ismertette: a folyamatos bibliaolvasás során éjszaka 20 perc, délelőtt 15, délután 10 perces intervallumokban váltogatják majd egymást a résztvevők. Elmondta: több iskola, intézmény jelentkezett partnerként, és csoportosan érkeznek felolvasni, de bárki jelentkezhet egyénileg is egy részlet felolvasására. A maratonra a program honlapján lehet jelentkezni, és ajánlott a lefoglalt időpont előtt 15 perccel megjelenni. „Ez a cél, hogy bárki jöhessen, részese lehessen, olvasással vagy hallgatással” – jelentette ki Beke Krisztina-Ágnes. Hozzátette: a program lezajlását folyamatosan felügyelik majd a beosztott házigazdák.

Szól a Szkriptúra – bibliaolvasó maraton a reformáció emlékére

November 2-án és 3-án, csütörtökön és pénteken gyerekprogramot is szerveznek felolvasással, játékos foglalkozásokkal, hogy eközben a szülők is részt vehessenek a maratonon. A partnerekkel közreműködve a bibliaolvasó maraton leforgásával párhuzamosan egyéb programokat is ajánlanak a szervezők: október 27-én a RE-FORM-ART kiállítást lehet megtekinteni a Báthory István Elméleti Líceum klubgalériájában, ugyanaznap este a Kárpát-medencei Ifjúsági Imaéjjelre várják az érdeklődőket a Koinónia házban, október 29-én reformátori ebédet tartanak a Bistro 1568 étteremben, október 30-án két könyvet mutatnak be a Koffer kávézóban, október 31-én délelőtt a Református Kollégium diákjai tartanak flashmobot, november 3–5. között pedig reFORMÁLÓDJ! címmel tartanak konferenciát fiataloknak a Bulgária-telepi református templomban.

A program szervezői a Koinónia Kiadó, a tóközi református gyülekezet, a Kőszikla baptista gyülekezet, a Blythswood Romania, Bonus Pastor, CE Szövetség, Re:Geni ifi, IKE és FIKE.  

 

Fotó: Kiss Gábor

Szöveg: Berekméri Gabriella