Szociális kávézó nyílt Marosvásárhelyen és Nagyváradon

Kandake szociális kávézó nyitotta meg kapuit Marosvásárhelyen és Nagyváradon a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja, az Írisz Ház és az Erdélyi Református Egyházkerület támogatásával. A kávézó egy régi álom megvalósulása, amelynek elődje Sepsiszentgyörgyön már évek óta működik. A sepsiszentgyörgyi Írisz Házban kezdték el a tevékenységet holland támogatással, és nagy örömmel tapasztalták, hogy mennyire élvezik a fogyatékkal élő emberek ezt. A Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők foglalkoztató intézményének célja az értelmi fogyatékkal élők személyi fejlesztése.

A Kandake kavézó marosvásárhelyi megnyitója

„Egy embernek akkor válik teljessé az élete, ha megtalálja helyét a munkaterületen, kiegyensúlyozott és önálló családi és társadalmi kapcsolatokat tud kiépíteni. Nincs ez másként a fogyatékkal élők esetében sem. Ők is vágyakoznak elfogadásra, megbecsülésre, elismerésre és önállóságra. Ebben segít nekik ez a szociális vállalkozás. Miközben dolgoznak, értelmes munkát végeznek, embereket, vendégeket kiszolgálnak, ők maguk értékessé és önállóvá válnak, elfogadott és megbecsült személyekké. A kávé és a fogyatékkal élők világa közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Kandake, egy bibliai név az etióp (innen származik a kávé) királynő neve, akinek fogyatékkal élő pénzügyminisztere, valószínűleg kávét szürcsölgetve az úton először hallott Krisztusról, majd az Ésaiás próféciáját megértve Fülöp tanítvány által megkeresztelkedett. Erre a történetre utal az általunk indított kávézó neve. A Kandake szociális kávézó missziós célja a társadalom érzékenyítése és Krisztus képévé formálása, talán így is, egy csésze kávé által, amelyet egy fogyatékkal élő mosolyogva szolgál fel nekünk.” – mondta el Makkai Péter, az Írisz Ház vezetője.

Mindkét megnyitott kávézóban fogyatékkal élők szolgálnak fel

Marosvásárhelyen, április 10-én Szegedi László Tamás, az egyházkerület missziói előadója áhítattal nyitotta meg az ünnepséget, majd Csép Éva Andrea, a Maros megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke, valamint Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere mondott beszédet, azt kívánva, hogy a kávézó minél hosszabb ideig tudjon ebben a formában működni. Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese arra buzdította a kezdeményezőket, hogy folytassák ezt a munkát. Makkai Péter református lelkész zárszavai után lehetőség volt megkóstolni a kávézó két alkalmazottja, Évike és Tamara által készített és felszolgált kávét.

Mindkét kávézó Kandake etióp királynő nevét viseli

Április 11-én délután Nagyváradon is hasonló ünnepi hangulatban nyitotta meg kapuit a Kandake kávézó, ahol Cornelia és Rolland találtak munkahelyre, és izgatottan várták, hogy finom kávéval és süteményekkel kiszolgálják a vendégeket. Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke áhítatában arról beszélt, hogy ez a kávézó az igazi cselekvő szeretet bizonyságtevése. Bíró Rozália parlamenti képviselő, Szántó Ildikó az RMDSZ szociális bizottságának elnöke, Florica Cherecheș, a fogyatékossággal élők jogaival foglalkozó országos hatóság korábbi elnöke, valamint Pethő Dalma, Nagyvárad önkormányzatának szociális szakbizottsági tagja és a Crișul Sportklub igazgatója felszólalásaikban a kávézó jelentőségét hangsúlyozták.