Szimbólumok a börtönben – előadás a Református Tanárképző Kar szervezésében

Szimbólumok a börtönben címmel tart előadást Fiáth Titanilla január 17-én, hétfőn 18.00 órától a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának Horea úti épületében, a Gálfy Zoltán teremben.

Fiáth Titanilla 1977. július 21-én született Szekszárdon. Az Eötvös Lóránd Tudományenyetemen végzett magyar, pszichológia és kulturális antropológia szakon, ezt követően klinikai addiktológiai, illetve klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusi szakképesítést szerzett. Több mint tíz évig dolgozott férfi és női fogvatartottakkal különböző magyar büntetés-végrehajtási intézetekben. Antropológusként amerikai terápiás börtönrészlegeken végzett résztvevő megfigyelést. Jelenleg az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa, illetve pszichológusként Latin-Amerikából hazatelepült magyarok integrációját segíti.

A börtön Foucault szerint „természetellenes létezést” igyekszik a fogvatartottakra erőltetni, Goffman pedig a totális intézmények „új identitásokat” kikényszeríteni próbáló technológiáiról ír.

Az előadás arra keresi a választ, hogy milyen módon valósítható meg a hatalommal szembeni ellenállás, mi jellemzi a fogvatartottak társas világát és mindennapi életét, illetve hogyan reprezentálódnak az elítéltek számára legfontosabb értékek és identitások a zárt intézetek – az önkifejezésre és az egyéni identitás konstrukciójára látszólag csekély teret biztosító – szimbolikus világában. Mindezzel kapcsolatban a térhasználat, az időélmény, a formaruhák és az „egyenkoszt” átalakításának, illetve a társas felépítmény sajátosságainak témaköreit érintjük majd.

Az előadás online is követhető itt: https://us02web.zoom.us/j/83675660606?pwd=YWJVTHhsRVRDdjFIbDhPc0xRSU1rZz09