Szépen halad Marosvásárhelyen a Bolyai felújítása

Befejeződött két oldalsó épületrész felújítása a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak és Marosvásárhelyi Református Kollégiumnak otthont adó épületben. A kivitelező cég pénteken, szeptember 18-án adta át az egyházkerületnek a magyar állami támogatással felújított épületrészeket.

Teljes felújításon esett át a Bolyai Farkas Elméleti Líceum C1 és C3 épületrésze: ez a Sáros utca felőli régi, kétszáz éves szakaszt jelenti, ahol eddig a bentlakás szobái és tantermek voltak, valamint a Bolyai utca felőli, főépülethez kapcsolódó rész, ahol eddig az egészségügyi rendelő és a kollégium könyvtára volt.

Az elkészült munkálatok 20 osztálytermet, több mint 500 diákot érintenek, hétfőtől pedig teljes gőzzel indulhat a tanítás az intézményben. A felújítást hosszas adminisztratív huzavona, hátráltatás után, 2018 júliusában kezdték el, a következő lépés pedig a főépület, az elemi iskolai rész és a tornacsarnok rendbetétele.

 

„Amíg folytatódik a felújítás, és kiszorulunk a főépületből, a bentlakásban nem rendezzük vissza a szobákat, mivel szükségünk van a termekre. Utána az egész épületegyüttesben újra kell szervezni a beosztást” – mondta el Benedek Zsolt kollégiumigazgató.

Az említett épületrészek teljes felújításon estek át, a téglákon kívül mindent kicseréltek: vakolatot, villanyhálózatot, padlózatot, rendbe tették a tetőteret, illemhelyeket, folyosókat, így korszerű, megfelelő körülmények között tanulhatnak a diákok. Az iskola udvara szintén használható állapotban van, egy részét azonban még elkülönítik az építkezéshez szükséges eszközök, anyagok számára.

Fotó: Kiss Gábor