Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakónia Keresztyén Alapítvány új fiókja

Új fiókszervezetet nyitott az Erdélyi Református Egyházkerület szeretetszolgálata, a Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA). A székelyudvarhelyi fiók átadására március 6-án került sor, amelyen a régiós fiókszervezetek képviselői, vezetői, valamint megannyi érdeklődő is részt vett. Az esemény a Székelyudvarhely-Belvárosi Református Egyházközség templomában kezdődött hálaadással, majd a Márton Áron tér 6. szám alatti székhelyen szalagvágásra került sor.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Rohamosan fejlődik az erdélyi reformátusok szeretetszolgálata, ezt példázza az újabb fiók megnyitása is, amelyet tervek szerint további munkapontok létrehozása fog követni. Az átadó ünnepségen Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói előadója hirdette az igét, liturgiai szolgálatot Kántor Csaba, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese végzett. Az igehirdetésben Szegedi László a 6. Zsoltár 5-8 versei alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsoltárban egy jajkiáltás hangzik el. Ilyen jajkiáltásokra válaszol a Diakónia Keresztyén Alapítvány is, amely a test és lélek gyógyítását vállalta be. A missziói előadó szerint az ember megvesztegethető készsége sejlik fel a zsoltárban, amely mindannyiunk életében megjelenik, amikor segítségért kiáltunk, azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy Istennel nem kell alkudozni. A legtöbb olyan ember, aki a diakónia szolgáltatásait igényli fél a haláltól. A segélykiáltás és az Istenhez való fordulás előtt sokan megpróbálják a saját útjukat járni. Annak, hogy baj van valakivel, több jele is lehet. Az egyik az, hogy a bajban lévő túlpörög. A másik jel lehet ennek az ellentéte is, amikor az illető egy sarokba behúzódik, bezárkózik, mert úgy gondolja, hogy semminek nincs már értelme. A harmadik jel pedig az, ha valaki túl görcsösen ragaszkodik valamihez. A pótcselekvések (alkohol, gyógyszerek) azonban soha nem kínálnak igazi megoldást. A zsoltáríróról kell példát vennünk, aki a baj ellenére sem adja fel. Akik hisznek abban, hogy Jézus az áldott orvos, azok nem emberi megoldásokat keresnek. A hatodik zsoltár éppen ezért a fel nem adók imája. Abban pedig bizonyosak lehetünk, hogy Isten, ha nem is azonnal, és nem mindig úgy, ahogy elképzeljük, de  meghallgatja imáinkat – mondta az igehirdető.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Az ünneplőket Szatmári Szilárd, az egyházmegye főjegyzője köszöntötte. Kántor Csaba esperes arra kérte az egybegyűlteket, hogy mindenki abból adjon, amit kapott: a szeretetből. Az ötezer ember megvendégeléséről szóló történetet hozta fel példaként, amikor Jézus a tanítványoknak azt mondta, hogy adjanak enni a népnek. Amit Isten nekünk adott, abból mindig lesz amit adni. Az esperes hangsúlyozta, hogy a diakónia nem vetélytársa akar lenni a térségben már jól működő Caritas-nak, hanem kiegészítője.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Dr. Hegedűs Lajos, a diakónia országos koordinációs igazgatója a DKA eredményeiről számolt be. Eszerint Erdélyben 168 településen van jelen a diakónia, régiónként változik az alapítvány tevékenysége. Az igazgató azt is elmondta, hogy további terveik között szerepel Segesvár, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr környékén munkapontokat létrehozni, valamint új fiókokat is nyitni ott, ahol erre a szolgáltatásra igény van. Megemlítette azt is, hogy a svájci HEKS Alapítvánnyal új szerződést kötöttek, amely elsősorban az alapítvány fejlesztését szolgálja.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Bunta Levente polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az önkormányzat partnere lesz ennek a szervezetnek, hiszen az általuk végzett munkára Székelyudvarhelyen és környékén is szükség van.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Kovács István, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói ügyosztályának vezetője szerint sokat váratott magára a fiók megnyitása, de annál nagyobb öröm számára, hogy itt lehet ezen az eseményen. Az előadótanácsos kiemelte, hogy a DKA idén fennállásának 15. évfordulóját ünnepli.

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Papp Csilla fiókigazgató köszöntőjében arra mutatott rá, hogy már gyermekkorától kezdve szeretetszolgálatra nevelték, és bár akkor nem értette, hogy miért kell idősekkel foglalkoznia gyerekként, mára beért a gyümölcse ennek a tevékenységnek. A DKA székelyudvarhelyi fiókszervezetét 2015. januárjában jegyezték be. Bár továbbra is nagy kihívások előtt állnak, mindent meg fognak tenni, hogy ez a fiók a rászoruló emberek javát szolgálja.  

Székelyudvarhelyen nyílt meg a Diakóni Keresztyén Alapítvány új fiókja

Az ünnepségen közreműködött a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium kórusa.

 

Fotó és szöveg: Kiss Gábor