Számok mögötti értékek

Ötszáz szilvafát ültettek Rugonfalván a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából

 

Több mint száz udvarhelyszéki fiatal gyűlt össze április elsején a rugonfavi tó mellett, hogy a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából megmutassa, hogy a jövőre is gondolnak az emlékév alkalmából. A Székelyudvarhelyi Református Egyházmegyéből érkező fiatalok segítségére két kisebb csoport érkezett, Marosvásárhelyről és Bonyháról is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így az előre megásott árkokba néhány óra leforgása alatt sikerült elültetni az ötszáz szilvafa csemetét.

Számok mögötti értékek

Moldovan Radu, az egyházmegye ifjúsági előadója köszöntőjében párhuzamot vont aközött, hogy ötszáz éve a reformátorok újításai is megfogantak, hiszen azok Istentől valóak voltak, Istentől való ez a kezdeményezés is, amely hitünk szerint megfogan és élni fog.

Barabás Csaba rugonfalvi lelkipásztor szerint, aki fát ültet, az jövendőt tervez és álmodik saját magának. A rómaiak hódító hadjárataik során azokkal szemben léptek fel a legkeményebben, akik gyümölcsfákat ültettek, hiszen nekik volt reménységük. Az emlékév alkalmából a szilvafákat azzal a reménnyel ültették, hogy néhány év múlva református fiatalok élvezhetik ezeknek a gyümölcsét.

Tussay Szilárd egyházkerületi ifjúsági referens arról beszélt, hogy az ilyen fajta emlékezés által a jövőre is odafigyelünk. A faültetés által nem csak a környezetünket tesszük jobbá, hanem a jövőhöz lehetőségeket teremtünk meg. Ez a kis közösség ma elültette az alapokat, felelősségünk, hogy ezt ápoljuk is, hogy majd egy következő nemzedék örökségévé váljon.

Számok mögötti értékek

Moldovan Radu felsőboldogfalvi lelkipásztor a Mt 18, 21-35 alapján tartott áhítatában hangsúlyozta: bár sokszor fontosak számunkra a számok, mint az ötszáz éve elkezdődött reformáció, vagy az ezt szimbolizáló ötszáz csemete, fontos azt is látni, ami mögötte van. A reformációval elindult az Istenhez találás folyamata. A felolvasott példázatban a tízezer tálentummal szemben a száz dénár elenyésző, ami azonban a gazda elengedő szeretetében megnyilvánul, azt nem lehet számokban kifejezni. Az ötszázas szám mögött olyan értékek húzódnak meg, amelyeket nem szabad elfelejteni, amelyekhez igazodni kell, és ezt jelképezik a csemetékkel is, hiszen ezeknek az értéke sokáig megmarad.

A délután folyamán a húsz, egyenként négy-öt fiatalból álló csoport alig három óra leforgása alatt ültette el az ötszáz csemetét a rugonfalvi tóval szembeni telken a helyi gyülekezet segítségével, akik előkészítették a terepet a fiatalok számára. Az árkok megásása mellett két traktorral segítették a munkát, míg az egyik traktor a trágyát szállította a telek egyik sarkából a másikba, addig a másik az öntözéshez szükséges vizet juttatta el a már elültetett csemetékhez. Ugyancsak a helybéli gyülekezet tagjai látták el a munkától megéhezett fiatalokat étellel, a jól megérdemelt krumplit és pörköltet közösen fogyasztották el az önkéntesek, miután a telek határát jelző egyik oszlopon emléktáblát avattak, amelyre minden résztvevő egyházközség neve felkerült. Az ötszázadik csemetét az esemény végén a fiatalok közösen ültették el.

Számok mögötti értékek

Fotó és szöveg: Kiss Gábor