Soha ne add fel!

Fogyatékkal élők versenyeztek Kolozsváron a Csemete Óvoda rendezésében

 

Immár harmadik alkalommal szervezték meg Kolozsváron fogyatékos gyermekek számára a paralimpiát. A A svájci HEKS, Diakonie Austria, Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiók – Írisz Ház, a Csemete Alapítvány, valamint a helyi polgármesteri hivatal támogatásával létrejött eseményre több, a városban működő fogyatékosokkal foglalkozó intézmény és egyesület nevezte be a csapatot. Jelen volt a Kozmutza Flóra Iskola három csapattal, a Csemete Óvodának az integrált játszóháza, illetve a Phébé Alapítvány és a Gondviselés Egyesület részéről egy-egy csoport. Ez utóbbiban felnőttek is részvettek, hiszen az egyesület olyan sérült személyekkel foglalkozik, akik már elvégezték az iskolát, de nincs lehetőségük dolgozni.

Soha ne add fel!

A Csemete Alapítvány által szervezett eseményen a jelenlevőket köszöntötte Lészai Lehel, az intézmény alapítója, Lészai Emőke igazgatónő, valamint Horváth Anna önkormányzati tanácsos. „Felnőttként annyit rohanunk, hogy néha elfelejtünk egymásra figyelni, segíteni a szükségben szenvedőknek, és elfelejtünk álmodni is. Egy ilyen alkalom rádöbbent arra, hogy ezekre az együttlétekre is szükség van” – mondta köszöntőjében Horváth Anna, aki a paralimpia zsűrijében is helyet kapott.

A versenyek előtt bemutatkozott Veress Erna is. A Dawn-kóros kislány 2011-ben tanult meg úszni, több versenyen is részvett már. Legutóbb például a fiataloknak rendezett párizsi paralimpiai játékokon is, ahol 22 ország mintegy 130 képviselője versenyzett. „Azt ajánlom, senki se adja fel, mindenki gyakoroljon, mert így fejlődhet. Nekem egy álmom valósult meg azzal, hogy eljuthattam Párizsba” – biztatta a csapatok tagjait Erna.

Soha ne add fel!

Az eseményen a gyermekek nyilván nem paralimpiai mércével mért versenyeken vettek részt, hanem a csapatmunkára, mozgásra és a játékra helyezték a hangsúlyt – természetesen a vidámságról sem feledkezve meg. Ugyanakkor lehetőség nyílt arra, hogy a speciális nevelést biztosító iskolák, egyesületek, valamint a különböző fogyatékkal élők megismerjék egymást.

A paralimpia ötlete akkor született meg, amikor a Csemete Óvoda már két óvodások számára kiírt olimpia megrendezésén is túl volt. A szervezők látták, hogy azoknak milyen nagy sikerük volt. Mivel az integrált játszóház hetente rendszeresen találkozót szervez a Csemete Óvodában, arra gondoltak, hogy a sajátos nevelést igénylők is szívesen megméretkeznének egymással. Nem tévedtek. Idén az eseményt a Malom-árok mellett fekvő Arges utcai sportteremben rendezték meg, egyes gyermekeket pedig még a szülők is elkísértek, hogy lássák csemetéik versenyét. Az öröm mindkét részről leírhatatlan volt.

 

Somogyi Botond

Fotó: Kiss Gábor