Sikeresen zárult Marosvásárhelyen a Kontraszt Kiállítás

Egy hónap leforgása alatt közel 1400 embert szólított meg a kiállítás, amely a Bolyai Klubban volt megtekinthető.

A kiállítás keretén belül olyan tabu témákkal szembesülhettek a fiatalok, amelyekkel szembe találkozhatnak a mindennapi életben. A témákörök, amelyek elgondolkodásra késztették a fiatalokat, a családon belüli erőszak, példaképek, házasság/válás, abortusz és a függőségek, öngyilkosság, megváltás voltak.

Sikeresen zárult Marosvásárhelyen a Kontraszt Kiállítás

Márton Előd, a Marosvásárhelyi Református Kollégium iskolalelkésze kezdeményezte 2013-ban a Kontraszt Kiállítás felállítását Erdélyben. Tavaly nyáron 12 helyszínen volt felállítva a kiállítás mobil verziója, megszólítva 1500 látogatót.  A szervezők mindenképpen szerették volna, ha egy helyszínen hosszabb ideig látogatható a kiállítás, ezért először Marosvásárhelyen volt felállítva egy hónapig.

A fiatalok a kiállítás megtekintése után egy csoportos beszélgetésen vehettek részt, ahol megoszthatták tapasztalataikat. Meglepő nyíltsággal beszéltek a tapasztalataikról, de amint kiderült, a család továbbra is tabunak számító téma. Leginkább az abortusz bemutatása és a hídmester története érintette meg a látogatókat. A hídmester története egy allegória a megváltásra, amelyben a vasútnál dolgozó férfinak nehéz döntést kell hoznia: a fiát vagy a vonaton ülőket menti meg. Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense kiemelte, hogy a kiállítás ereje abban áll, hogy egy beszélgetést indít el.

A kiállításra 12 marosvásárhelyi középiskolát és szakiskolát hívtak meg a szervezők, amelyből 10 tanári kíséret mellett eleget tett a meghívásnak. A szervezők sikernek könyvelik el, hogy a marosvásárhelyi börtön is bekapcsolódott a kiállításba és lehetővé tették a megfelelő óvintézkedések mellett, hogy a fogvatartottak megtekinthessék a multimediális anyagokat.  

A kiállítás sok előfeltevést rombol le, ugyanis reális információkat szolgáltat, a következményeket mutatja be, valamint a járható utat. 

 

Kopán Antónia