Sajnálkozás helyett hála

2020. augusztus 11. Szikrázó napsütés, rekkenő hőség. Épp kijövök a kedvenc könyvesboltomból, Marosvásárhely főterén sétálok, s hallom, amint a Vártemplom harangja megszólal, hatot kongat. A telefonom is jelez: hat óra van, kezdődik az online Válts irányt! IKE Fesztivál.

Összeszorult szívvel veszem elő a fülhallgatómat, hogy a főtérről is csatlakozhassak a megnyitóhoz. Ebben a pillanatban még azt érzem, milyen kár, hogy idén nem ülhetek ott több ezer fiatallal együtt a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium macskakövein. Milyen kár, hogy nem találkozhatok ezekkel a csillogó szemű fiatalokkal, s milyen kár, hogy idén nem úgy tarthatjuk meg a fesztivált, ahogyan azt megálmodtuk. Aztán amint hallgatom a püspök úr szavait, lelkemben a sajnálkozás helyét a hála veszi át, s rájövök, végül is nincs okom szomorkodni. Mert bár valóban nincs lehetőségünk a személyes találkozásra, mégis együtt vagyunk. Lélekben. Együtt azokkal a résztvevőkkel, akiknek fontos ez a rendezvény. Akik az online tanórák, online gyűlések, online edzések, online istentiszteletek után érdeklődve csatlakoznak az online fesztiválunkhoz is.

Megtelt a nagyenyedi kollégium udvara 2018-ban

 

A két nap alatt 16 videóval próbáltuk meg mindenkihez hazavinni a fesztivált. A felhozatal korlátok közé szorítva is színes volt: magyar és angol nyelvű áhítatok, előadások, esti mesék és koncertek is igyekeztek pótolni a pótolhatatlant. A statisztikai adatokat tekintve egészen hihetetlen, hogy ezekkel a videókkal összesen 55 945 felhasználót értünk el. Jóleső érzéssel tölt el, amikor látom, hogy mi, az online fesztiválozók összesen 33 219 percet, azaz 553 órát töltöttünk videónézéssel. Köszönjük, hogy velünk voltatok!

A fesztivál egyik legjobb érzése: együtt lenni. Fotó: Lónay Arthur

 

Hálásak vagyunk az előadóknak is, akik vállalták, hogy otthonaikból jelentkeznek be eseményünkre. Hálás vagyok a munkatársi csapatunknak is azért, hogy lelkesedéssel, odaadással tervezték és valósították meg a fesztivál kurtított változatát.

Boldog szervezők. Fotó: Lónay Arthur

 

Van azonban még két jó hírem! Az egyik az, hogy azok, akik lemaradtak az élő közvetítésről, bármikor visszanézhetik a videókat, újraélhetik a fesztivált, s ehhez nem is kell mást tenniük, mint rákeresni a Válts irányt! IKE Fesztivál Facebook-oldalára. De az igazán jó hír az, hogy nem állunk meg, és nem adjuk fel, szívünk dédelgetett álmáért dolgozunk továbbra is. Bizakodva tekintünk a jövőre, s reménnyel telve üzenjük nektek, hogy jegyezzétek fel, 2021. augusztus 10–14. között reméljük, hogy a megszokott rendben találkozhatunk a Válts irányt! IKE Fesztiválon.