RefTelSz: nem pénzre van szükség, hanem emberi jelenlétre

Fölösleg és szükség, van és nincs találkozását segíti már négy éve a Református Telefonos Szeretetszolgálat, mely az Erdély-szintű, gyors és önkéntes problémamegoldás jegyében született és dolgozik tovább. 

RefTelSz: nem pénzre van szükség, hanem emberi jelenlétre

2009. május. 29-től 2013. május 29-ig mintegy 3000 hívás érkezett, ebből 883 regisztrált. Az esetek 82 százalékában tudtak eleget tenni a kéréseknek, amelyek nem csak arra vonatkoztak, hogy kaphassanak valamit, hanem 17 százalékban kifejezetten arra, hogy adhassanak, 34 százalékban pedig egyaránt érkezett egy személy részéről igénylés, valamint felajánlás is – ismertette a számokat Sajó Norbert lelkész, a RefTelsz alapítója és ügyvezetője a kolozsvári iroda dokumentumai alapján. 

Marosvásárhelyen is működik már másfél éve ügyelet, de Nagyváradon, Brassóban és Temesváron is felébredt rá az igény, ott is szeretnének irodákat nyitni. Összesen 72 helységből érkezett telefonhívás, más megyékből és más országokból is, sőt más kontinensről is: Ausztráliából és Afganisztánból is volt már betelefonáló, mindketten egy-egy erdélyi idős szerettükre hívták fel a figyelmet, és kérték, hogy a pénzből, amit eljuttatnának hozzájuk, vegyenek élelmiszert, gyógyszereket, amire szükség van, és vigyék el a gondozásra, bátorításra szoruló idős hozzátartozóhoz.

A beszámoló folytatása a maszol.ro portálon olvasható.