Reformáció 500 – Soli Deo Gloria kiállítás, koncert Bukarestben

A reformáció fél évezredes évfordulója alkalmából a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet az elmúlt hónapokban tudományos előadásokkal, a Pro Minoritate folyóirat tematikus lapszámának bemutatójával emlékezett. A rendezvénysorozat kiemelt bukaresti eseményére október 30-án, hétfőn, 19.00 órától kerül sor a Balassi Intézetben (Gina Patrichi u. 8.). A kultúrtörténeti Soli Deo Gloria kiállítás mellett a Corvina Consort együttes is fellép.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkársága által készített Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítás megnyitójára kerül sor, mely kiállítás a protestantizmus eszmetörténeti összefüggésrendszerbe történő helyezése mellett bemutatja annak előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. A Habsburg és az Oszmán Birodalom közötti hatalmi harcok árnyékában az Erdélyi Fejedelemség a protestantizmus központjává vált Bethlen Gábor és I. Rákóczi György uralkodásának idején. A jövőre 450 éves tordai országgyűlés jelentősége is megjelenik a kiállítás anyagában, amely a világon elsőként iktatta törvénybe a vallásszabadságot. A reformációnak jelentős hatása volt a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelv használatára, a magyar nyelvre és irodalomra, de a zenére is. A kiállítás külön kitér a magyar protestantizmus jeles alakjaira, a nagymúltú kollégiumok máig kisugárzó szellemi hatására.

Reformáció 500 – Soli Deo Gloria kiállítás, koncert Bukarestben

A reformáció történetét bemutató Soli Deo Gloria kiállítással párhuzamosan a vendégeknek lehetőségük van egy óriási Kárpát-medence térképen sétálva megkeresni a saját vagy általuk ismert református gyülekezeteket, a térképen egy-egy piros pont jelzi a több mint ötezer református gyülekezetet.

A kiállításmegnyitón felcsendülnek a genfi zsoltárok, melyet a Corvina Consort régizene együttes ad elő, 16-17. századi feldolgozásokban, eredeti francia nyelven és korabeli magyar változatban, Szenci Molnár Albert 410 évvel ezelőtt kiadott fordításában. A Corvina Consort tagjai olyan művészek, akik más jelentős régizenét játszó együttesekkel is rendszeresen szerepelnek világszerte. Közreműködik: Andrejszki Judit és Pintér Ágnes – szoprán, Pászti Károly és Draskóczy Balázs – tenor, Kalmanovits Zoltán – bariton, Demjén András – basszus, valamint Caius Hera – lant.