Refo Café – a találkozási pont

Megnyílt a Refo Café, amely egy finom kávé elfogyasztása mellett az olvasásra is teret kínál. A könyvesüzletként és kávézóként egyaránt működő hely az Erdélyi Református Egyházkerület Iratterjesztésének részeként funkcionál, de szorosan kötődik az Erdélyi Református Sajtóközponthoz is. A kávézót hivatalosan július 5-én nyitották meg.   

„Szeretnénk, ha ez a hely egy találkozási pont lenne, ahol úgy az irodalmat kedvelők, vagy csak egyszerűen a pihenni vágyók megtalálnák a helyüket, és belaknák ezt a kis kávézót. Az irodalom és a társadalom összekapcsolásával mondhatnánk azt, hogy ez egy oázis a kolozsvári életben, ahol megpihenhetünk” – fogalmazott Dávid Zoltán, az Erdélyi Református Sajtóközpont igazgatója. Mint elmondta, az elkövetkezőkben szívesen foglalkoznának egyházi, de akár irodalmi, ifjúsági intézmények, rendezvények szervezésével is.  

📸 Kiss Gábor

A Kolozsvári Protestáns Teológia Intézet alatt működő kávézó berendezése letisztult, a lámpák harangokként csüngenek le a mennyezetről, amelyeket bibliai idézeteket közlő fakeretek vesznek körül. A kávézó díszelemeként a kolozsvári reformátusok emblematikus épületének, a Farkas utcai templomnak sziluettje is megtalálható. 

📸 Kiss Gábor

A kávézó könyvesüzlet részének polcain a rengeteg irodalmi, történelmi kiadvány mellett főként az egyházi kiadványok kaptak helyet, de teret adnak a magyar történelmi egyházak kiadványainak is, így református, katolikus, evangélikus és unitárius címekkel egyaránt találkozhatnak az érdeklődők. Ezeken kívül az erdélyi magyar kiadók könyvei is felsorakoznak, ugyanakkor a magyarországi egyházhoz közelálló kiadókkal, könyvkereskedésekkel is dolgoznak. Dávid Zoltán elmondása szerint a könyvesüzlet tulajdonképpen az Erdélyi Református Egyházkerület működése alatt már 2000 októberében elindult, de egészen 2017-ig csupán egyházi jellegű tanulmányokat, igehirdetéseket forgalmaztak. Mára ez a lista bővült, az egykori 800 cím helyett pedig már több mint 16 ezer cím közül válogathatnak az érdeklődők.

📸 Kiss Gábor

„Ez a mai megnyitó jelzi azt, hogy az a gondolat, amit az erdélyi református egyház felvállal, nem egy szűk keresztmetszet csupán, hanem kiterjed az élet minden területére” – fejezte ki gondolatait a kávézó megnyitóján Kató Béla püspök. Hozzátette, egy kisebbségben élő közösség csak úgy maradhat meg, ha az intézményeit megépíti, jól körülhatárolt bástyákat hoz létre, amelyeken bárki bejöhet és kimehet. A kávézó jövőbeli működése azon fog múlni, hogy lesz-e ennek a háznak szellemisége. A sajátos atmoszféra kialakítása érdekében a teológus hallgatókat, jövendőbeli lelkipásztorokat is szeretnék majd felkérni a kiszolgálásra, akik itt gyakorolhatják a kapcsolatteremtés, közösségépítés, akár lelki gondozás tevékenységeit. 

📸 Kiss Gábor

A Refo Café-t megtalálja a Bocskai tér/P-ta Avram Iancu 13. szám alatt.