Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

Nyolc lakásban húsz személynek nyújt lakhatási segítséget a Nyárádtői Református Egyházközség, amely a régi kántori lakásnak új funkciót adott, ezzel is támogatva a nyárádtői közösségben élő rászorultakat. A 230 lelkes gyülekezet május 7-én adott hálát Istennek, hogy támogatóik révén sikerült hét év alatt a közösség javára fordítani a használaton kívüli épületet, és egy új házat felépíteni.

Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

Húsz rászoruló lakik a nyárádtői egykori kántori lakás telkén, ezért adtak hálát a május 7-i vasárnapon a gyülekezetben. Az istentiszteleten Kató Béla püspök hirdette az igét, aki kiemelte: olyan tervet valósított meg a gyülekezet, amelyre sokan azt is mondhatnák, hogy nem a gyülekezet dolga lenne. Isten szeretete nélkül azonban a másik ember szeretete sem létezik, ezért kijelenthetjük, hogy Isten áll a nyárádtőiek megvalósítása mögött. Isten Jézus Krisztusban gyűjtötte össze népét, hiszen azt akarja, hogy közösséget alkossunk, egyedül az ember elpusztul. Ahogyan a madarak tojásokat költenek, szárnyai alá veszik fiókáikat, úgy borul rá Isten szeretete a világra, amelynek melege életben tart bennünket. Isten akkor sem hagy el, amikor mások megfeledkeznek rólunk, de ha ezt hirdetjük, ennek látható jegyei kell legyenek. Gyülekezeteink ajtói mindig tárva kell legyenek, mindenki előtt nyitva kell tartani, hogy érezzék az emberek, hogy itt, Isten színe előtt újrakezdhetik az életüket.

Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

Lőrincz János, a Marosi Református Egyházmegye esperese köszöntő beszédében arról beszélt, hogy a nyárádtői gyülekezet Isten szeretetéről tett tanúbizonyságot, amikor húsz személy segítésére szánta el magát.

Székely Ferencz lelkipásztor vetített képes előadásában a szociális lakások építésének történetéről számolt be. Elmondása szerint a településen sokan küzdöttek lakásgondokkal, erre a helyzetre próbált a gyülekezet megoldást keresni. A valamikori, rossz állapotban lévő harangozói lakás két szobája mellé első körben másik két szobát építettek, mindegyik külön lakrészként áll a rászorulók rendelkezésére. A régi épület átalakítása 2009 nyarára lett meg, a hollandiai DK+ csoport és a presbitérium közmunkájának köszönhetően. Az első lakók 2009 őszén költöztek be, 2010 őszére már teljesen kész lett az első, négy lakrészes épület. A gyülekezetet azonban egyre többen keresték meg, jelezve, hogy nekik is szükségük lenne hasonló segítségre, ezért a nyárádtői egyházközség támogatókat keresett, hogy ugyanarra a telekre még lakásokat építhessen. A második épületet Nagy Attila tervezőmérnök tervezte, a két szobás lakások alapját 2015 márciusában közmunkával ásta meg a presbitérium. A földterület alacsony fekvése miatt 700 köbméter földdel kellett kiegyenlíteni a telket. Az új épületbe 2016. szeptember 1-én költöztek be az első lakók, a nyolc lakás számára a telek végén egy raktárhelyiséget is készítettek. A lakások legidősebb lakója 83 éves, a legfiatalabb pedig mindössze két éves. A lakások felépítését alapítványok, cégek és magánszemélyek is támogatták, a munkálatok összértéke megközelíti a 400 000 lejt.

Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

Kovács István egyházkerület diakóniai tanácsos kiemelte a projekt egyediségét, hiszen ilyen terv az egyházkerületben még nem volt. A tanácsos szerint keresztyéni szolgálatunk lényege az, hogy a körülöttünk élőknek tisztességes életet nyújtsunk, annak tudatában, hogy Krisztus ott van mindazokban, akiknek segítünk. 

Istentisztelet után Kató Béla püspök megáldotta az épületeket és a lakókat, majd egy emléktáblát lepleztek le, amely az építkezést támogatóknak állít emléket.

Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

Kiss Gábor