Rászoruló családoknak segít a sepsiszentgyörgyi Diakónia

117 családhoz juttatnak el segélycsomagot ezen a héten a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókjának munkatársai. A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat öt településre (Sepsiszentgyörgy, Árkos, Kovászna, Poian, Kézivásárhely-Oroszfalu) látogat el, ahol élelmiszerekből, tisztálkodó szerből és maszkokból álló csomagokat osztanak szét. A sepsiszentgyörgyiek a nyár folyamán felzárkóztató programokat is szervezne, és offline mentorhálózat kiépítésével is a gyermekek támogatására sietne, ha a járványügyi helyzet engedi.

Olyan gyerekek családjaihoz juttatjuk el a csomagokat, akik részt vettek a Diakónia, a HEKS, Kovászna Megye Tanácsa és a helyi tanácsok által támogatott délutáni oktatásban. Azokhoz a családokhoz megyünk el, akikről a velük kapcsolatot tartó pedagógusok jelezték, hogy nagy bajba kerültek: például a szülők elvesztették munkájukat, és nem volt tartalékuk, vagy nagyon alacsony az egy személyre eső jövedelem aránya, és a betevő falat sem kerül ki mindennapra a családtagoknak. Korábban ezek a gyerekek napi szinten meleg ebédet kaptak az iskolában, sokuknak ez volt az egyetlen tápláló étel a nap folyamán.

A kezdeményezés anyagi oldalát a délutáni oktatási programjukat is támogató HEKS, a svájci protestáns egyházak segélyszervezete biztosítja, a maszkokat a Diakónia munkatársai varrták.

A Diakónia felméréseiből kiderült, hogy a 315 támogatott gyermekből 60 gyereket nehézkesen érnek el a tanítók, illetve az is, hogy a technikai feltételek megléte még nem jelenti azt, hogy a gyerekek aktívan részt vesznek a tanulási folyamatban. Azoknak, akik az iskolák bezárása előtt hátrányos helyzetben voltak, most megsokszorozódott a hátrányuk. Ezeknek a gyerekeknek támogató tanszercsomagot készítünk elő a pedagógus kollégákkal.

Rászoruló családoknak segít a sepsiszentgyörgyi Diakónia

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy a kialakult helyzet miatt az erőszakos családi konfliktusok száma is megnövekedett, a gazdasági nehézségek, az együttes elszigeteltség, a létbizonytalanság feszültsége, az új kihívások gyakran családon belüli agresszióhoz vezethetnek. A fizikai és verbális erőszaknak gyerekek is áldozatul esnek. Gondoljunk csak a legegyszerűbb helyzetre, arra a kihívásra, amelyben a szülő saját gyermekének pedagógusává is kénytelen válni az online oktatás során. Erre a feladatra még az értelmiségi szülők sem voltak felkészülve.

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke ne maradjon el a többitől, vegyen részt az oktatásban, tartson lépést az osztálytársaival, oldja meg jól a feladatokat, de mivel legtöbben nem képzett pedagógusok, hogy ezt a szerepet profi módon betöltsék, egyre frusztráltabbá válnak, és ez konfliktushelyzetek tömkelegét generálhatja a családokban. Ezekre a felmerülő nehézségekre is próbálunk családtámogató módszereket kidolgozni. Első körben egy pozitív, keresztyén üzenetet juttatunk el a családokhoz szórólap formájában, amely tartalmazni fog olyan telefonszámokat is, amelyeket hívhatnak a bajbajutottak, de képüzenet formájában a gyerekekhez is szólni fogunk.

 

Makkai Péter lelkész-igazgató

Torma Vera projektkoordinátor