Rád is szükség van: akadálymentes istentisztelet, motoros élménynap Bikafalván

Élményekkel teli napot rendeztek vasárnap, július 17-én a bikafalvi imaterem udvarán: az akadálymentes, kreatívan szemléltetett istentisztelet után közel 50 motoron utazhattak a résztvevők a legkisebbektől az idősekig.

A Rád is szükség van kezdeményezés a speciális igénnyel élőket szólítja meg programjaival, azzal a céllal, hogy éreztesse velük, bizonyítsa be, hogy ők is értékesek, szükség van rájuk a közösségben. Bikafalván a program keretében fogyatékkal élőkkel, idősekkel, szociálisan hátrányos helyzetűekkel is foglalkoznak a gyülekezetben.

Az alábbiakban Bardócz Tímea beszámolóját olvashatjuk:

Szorgos kezek építettek sátrat, pucoltak zöldséget, raktak tüzet vasárnap reggel Bikafalván, az imaterem udvarán. Az előre megbeszéltek alapján mindenki a helyén volt, és lehet, nem is tudatosult bennük, hogy Isten országát építik, gyümölcsöt teremnek. Sokszor nem tudatos bennünk az, hogy okkal születtünk meg, Isten tudta, hogy miért, milyen feladattal küld el. A feladatunkhoz tálentumokat is adott nekem is, neked is. Azért küldött oda, ahol vagy, mert habár te lehet, nem látod, nem tudod, de Rád ott, ahol vagy szükség van!

Isten Lelke köt össze bennünket egy testté, Krisztus testévé, és ebben a testeben gyümölcsöt termünk. Lehet, úgy érzed, hogy tetteid nem olyan értékesek, mint másé, vagy keseregsz, mert azt gondolod, nem vagy olyan népszerű gyümölcs, mint az alma vagy a banán, nem vagy olyan édes, mint a szőlő. Hogy csak egy „hagyma” vagy. A hagymafélék viszont életmentők is lehetnek, például felveszik a harcot a vírusokkal.

Az akadálymentes istentiszteleten a kegyelmi ajándékok sokféleségéről szólt az ige, amit Bikafalva friss teológus hallgatója, Albert Szabolcs olvasott fel. Bardócz Csaba lelkipásztor a gyümölcsök és zöldségek színes skáláját hozta fel példának arra, hogy szemléltesse, mennyire különböző adottságokkal rendelkező emberek élnek Isten gyülekezetében, mint például a speciális igényekkel élők vagy a motoros testvéreink. Isten Szentlelke köt össze bennünket, és egy nagy családot alkotunk, ahol nem mondhatjuk azt, hogy egyikre vagy másikra nincs szükség. Bodrogi Csaba presbiter őszinte, szívből szóló imája zárta a prédikációt, majd a motoros testvérek elvitték a jelenlévőket egy élményteli motorozásra. Volt, akit egyszer, kétszer, és volt, akit sokadjára is, hiszen nagyon élvezték a motorozók és a motorosok is. Nemcsak a speciális igényekkel élők motorozhattak, hanem a gyerekek, középkorúak, sőt az idősebbek is felpattantak a motrokra.

Izgalmas volt, amikor a sor elindult, és felbőgtek a motorok. Különleges élmény az is, amikor a fogyatékkal élők odajönnek és megölelnek, mindig ráébresztenek arra, hogy csak ilyen őszintén érdemes szeretni, ahogy ők teszik. Amikor láttam, hogy a gyülekezet mennyire odaadóan teszi a dolgát, azt éreztem, jó helyen vagyok, hogy itt mindenkire szükség van, talán még rám is.

A motorozás után Széles Dénes bográcsosával lakhattunk jól. Baráti beszélgetések, történetek, szeretettel teli mosolyok, hálás tekintetek, áldást üzenő szavak után a motorosok útra keltek, mert sokan messziről jöttek: Sepsiszentgyörgyről, Kovásznáról, Csíkból, Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, Felsőboldogfalváról és Bikafalváról is. Hálásak vagyunk értük, hálásak vagyunk a fogyatékkal élőkért, hiszen azt tanítják nekünk, hogy érdekmenetesen, őszintén és tisztán, mindenkit feltétel nélkül lehet szeretni. Csodálatos emberek! Hálásak vagyunk az adományokért, a segítő kezekért, a gondnok feleségének mindenre kiterjedő figyelméért, azokért, akik olvastak, imádkoztak, akik sátrat húztak, akik padot raktak, akik zöldséget hámoztak. Lássuk meg azt, hogy különbözőek vagyunk, de mindenkire szükség van, Rád is szükség van Isten országának az építésében!

Köszönjük a HEKS, Brot für die Welt/ Kirchen helfen Kirchen és a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókjának támogatását, amiből a motoros nap mellett fél évig havonta kétszer meleg ételt vihetett a diakóniai csoport a gyülekezet több mint harminc tagjának.