Rád is szükség van!

Rád is szükség van!

Ikafalván pár ember szívében felgyúlt a másokon segíteni akarás vágya, hiszen mindenki tudja, hogy olyan erős a lánc, amilyen erős benne a leggyengébb láncszem. Ezért a diakóniai munka, a mások felé való szolgálás, az elesett, beteg vagy szegény emberek felkarolása, teszi élhetővé, szeretetteljesebbé közösségeinket, gyülekezeteinket. Ennek okáért egy olyan programot szervezünk, melyben most elsősorban a fogyatékkal élőket szeretnénk felkarolni, nekik segítséget nyújtani különböző kézműves foglalkozások által. A rendezvénysorozatnak így Ikafalva lesz a bölcsője, de bárhonnan szeretettel várjuk az érdeklődőket.  Első alkalommal úgy láttuk, hogy az, aki segíteni akar az kell elsősorban erős legyen, hisz míg magán nem tud segíteni az ember, hogyan segíthetne másokon?

Október 7-én egy kisebb csapattal felkerestük a sepsiszentgyörgyi az Irisz házat, akinek a munkássága példaértékű számunkra. Olcsvári Tünde pszichológus, szakember várt bennünket, aki végigvezetett a termeken, megmutatva, hogy mennyire kreatívan próbálják a fogyatékkal élőket felkarolni és úgy nevelni őket, hogy a mindennapokban is meg tudják állni helyüket. Több példát sorolt, akik jelentős lépéseket tettek azért, hogy a tehetetlenségből, önellátó személyekké fejlődjenek. Az Irisz ház igazgatója, elmondta azt is, hogy van példa arra, hogy egy down kóros gyerek egyetemet végezett, hogy minden a korai fejlesztésen múlik.

Egy nyugdíjas tanító néni, aki kézműves foglalkozásokat tart az Irisz Házban, bemutatta azt, hogy hogyan lehet a „semmiből valamit” előállítani, mindezt szakszerű tanácsokkal és hasznos tapasztalatokkal fűszerezte. Miután a csapat együtt ebédelt a fogyatékkal élőkkel, meglátogattuk a sepsikőröspataki Irisz Ház táborhelyét, ahol rengeteg rendezvényt szerveznek a fogyatékkal élőknek. Odaérkezésünkkor egy kreatív műhelybe csöppentünk be. Miután, a kertészettől az állattenyésztésig mindent megnéztünk, Olcsvári Tünde bevezetett minket egy mese által a fogyatékkal élők lelki világába, ahol hasznos válaszokat kaptunk kérdéseinkre. A rendezvény megvalósulásához így nem csak anyagiakban, hanem lelkiekben, szellemiekben is hozzájárult a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókja és az Irisz Ház.

Az út és a mese így kezdődött, de jön a folytatás, a megpróbáltatások és a csodák. Október 12-én lesz a megnyitó műhelymunka, melyet Mátyás Judit, gyertyaöntő vezet, aki az angyalos lelkész felesége és a Sepsi Református Egyházmegye Nőszövetségének elnöknője is egyben.  Reméljük, hogy ez által a program által egyre többen felismerik, hogy mennyire értékesek a fogyatékkal élő emberek és hogy a diakóniai munka fontossága, a másokon való segítésnek a vágya, egyre több embernek szívébe beköltözik.

 

Bardócz Tímea

programfelelős