Polsbroek – bágyi kaláka 500 szóban

avagy hogyan vonul be a traktor és taliga a holland nyelvhasználatba

 

Bágyi Református Gyülekezetünkben 2017. április 22-28. között vendégül láthattunk egy lelkes fiatal holland csapatot, akik egy hét alatt valósággal felpezsdítették a csendes kis közösségünk életét.

Polsbroek - bágyi kaláka 500 szóban

Jóllehet azért érkeztek a polsbroeki testvérgyülekezetünk fiataljai, hogy segítsenek egy ifjúsági klub kialakításában, mégsem a munkáról szólt a teljes hét, hanem egyéb programokkal is készültünk számukra. Ezek megszervezése sok időt vett igénybe, s már eléggé belefáradtunk az előszervezésbe.
A vendégeink érkezése mindezt végül feledtette, hisz jó hangulat volt már az első közös ismerkedésen is. Itt természetesen felütötte fejét az a jelenség, hogy székely anyanyelvünkön akartuk megértetni magunkat a hollandokkal, s meglepő módon, sokszor sikerrel járt a próbálkozásunk.

A vendégek ifjúsági csoportjának neve Ora et labora, melynek vezérgondolata szorosan kapcsolódik a közös hetünk témájához: épülni a hitben és a közösségben. A hitben való építkezés mottója az 1Pét 2,5-ből származó ige: „ti magatok is mint élõ kövek épüljetek fel lelki házzá…” A lelki házépítést szolgálta a kétnyelvű istentisztelet és az a két bibliaóra, amelyet angolul egyfelől a bágyifi, másfelől a vendégeink tartottak. Ezek során tudatosult bennünk, hogy élő kövek csak úgy lehetünk, ha az Úr Krisztus Szentlelke megelevenít és szolgálatba állít. Ezt erősítette bennünk az a megváltás lényegéről szóló pantomim jelenet is, amelyet első ízben adtunk elő, s amely áttört minden nyelvi és kulturális korlátot közöttünk.

Polsbroek - bágyi kaláka 500 szóban

Elkezdtük aztán a jövendőbeli ifi klub termének közös felújítási munkálatait, amelyet a közösségi építkezés részének is tekintünk. Kezdetben nem volt meg az összhang a két csapat között, de idővel megtanultunk együttműködni, a feladatokat leosztani. A három napig tartó kitartó munkánknak meg lett az eredménye: lecsiszoltuk az Ifi klubnak helyet adó iskolaépület termének mennyezetét. Az iskola körül is tudtunk tevékenykedni: felújítottuk a kerítést, megtakarítottuk a bozóttól az udvart, sőt gyümölcsfákat is ültettünk.

A kikapcsolódás sem maradt el egy-egy munkanap után: minden este összegyűltünk egy játékestre, táncestre vagy tábortűzre. A játékest volt az első ilyen közös alkalom, amelyen mindenki nyitott volt és tanítottunk egymásnak új játékokat, összebarátkoztunk. Így alakult át lassan a szervező-vendég viszont egy meghitt baráti kapcsolattá.

Nagy meglepetést okozott számunkra a szerdai táncesten a holland fiatalok érdeklődése a kultúránk iránt és kitartásuk a néptáncunk tanulásakor. Bebizonyították, hogy a náluk hagyományos facipőben is lehet csárdást járni, főleg ha a talpalávalót a lövétei Kákvirág Néptácegyüttes zenészei húzzák.

A lókodi LIA Alapítvány lekváriumához szekérrel, a homoródalmási barlangokhoz pedig traktorral mentünk. Utóbbi egybeesett a holland nemzeti ünneppel is, amikor mindenki narancssárgában tündökölt. Barátaink az út alatt végig sok olyan vidám énekeket énekeltek, amelyek közül mi egyet sem ismertünk; ennek következménye az lett, hogy este a tábortűz körül a google fordítóval tanítottuk a két kultúra legismertebb dalait. A három leggyakrabban és a legviccesebb helyzetekben használt szavunk a „trekker”, illetve a „traktor és taligo”, amelyeket már Sándor Huba is megtanult a kézműves sajtjainak bemutatása közben. Holland testvéreink annyira élvezték a két szót, hogy mindenkinek ezeket mondták még az utcán is, miközben gyülekezetünk családjait virághagymákkal ajándékozták meg.

Utolsó nap elkísértük őket egy kirándulásra: bejártuk a kőhalmi várat, de már szomorúak voltunk a közelgő búcsúzás miatt. Egy rövid áhítattal készültünk fel a búcsúzásra, amely egyben a lélek gyümölcseiről szóló áhítatsorozatunk utolsó alkalma is volt. E nagyon meghitt pillanatban mindenki egy szívvel, egy lélekkel mondott imában köszönetet az új barátságokért és az együtt töltött csodás időért.

Polsbroek - bágyi kaláka 500 szóban

Nagyon örülünk, hogy ennyi kedves embert megismerhettünk, akik megmutatták, hogy milyen fontos a közösségben megélt hit és az együttműködés, hogy mennyivel könnyebb előre haladni együtt, egymást segítve. Ezzel a közös lépéssel pedig mi magunk is közelebb kerültünk álmunk valóra válásához. A kaláka projekről, amelyet a Bethlen Gábor Alap is támogatott, közös videó is készült: https://www.youtube.com/watch?v=nWenciOLSsM&app=desktop

A bágyi ifi klub projektet pedig továbbra is támogathatják imában és téglajegyek vásárlásával.

Polsbroek - bágyi kaláka 500 szóban

Bara Balázsi Lehel, Joó Nándor, Jári Zsolt lp.