Palliatív alapképzés lelkipásztoroknak

Előadók:                    Ekkehard Höver lelkipásztor, palliációs szakelőadó

Gyűjtő Katalin szociálpedagógus

Időpont:                    2017. március 27-29.

Helyszín:                    Parajd – Urbán Andor Református Konferencia és Üdülőközpont

Csoportlétszám:       20 fő

Regisztrációs díj:      100 lej

Kreditpont:               16

Jelentkezés:               2017. január 30. – február 28. között Kovács István előadó-tanácsosnál, a kovacsi@reformatus.ro e-mail címen, vagy a 0731-344209 telefonszámon.

 

A súlyosan betegek és a haldoklók gondozása nagyon igényes szolgálat. Csak ha teljesen a beteghez fordulok, ha egész személyiségemet nyújtom, tehát „ott vagyok vele”, – csak így valósulhat meg a teljes és bizalmas kapcsolat.

Az olyan témák, mint „haldoklás, halál és gyász” feloldják a haldoklókat gondozó személyek belső döbbenetét. Az egyházban dolgozók is állandóan kérik a segítséget ehhez a gondozáshoz és kommunikációhoz. Ez lesz ennek a továbbképzésnek is a súlypontja.

A továbbképzés alatt palliatív ismereteket fogunk elsajátítani, gyakorolni és elmélyíteni. A résztvevők egyfelől gyógyászati és gondozói ismeretekkel gyarapodnak, de pszichoszociális és spirituális aspektusokkal is. Egy ember haldoklása: miként éltem azt meg? – Milyen érzelmeket szabadított fel bennem a szomorú esemény? Olyan kérdések ezek, amelyekkel a képzés során találkozunk. Ugyanakkor olyan kérdésekkel is találkozunk, mint: Meg kell halnom? – Miképpen szembesülök e „valósággal” betegágyamon?

A súlyos beteget minden esetben a családjával együtt kell kezelni. Milyen gondozásra szorul a család a maga gyászában? Milyen spirituális lépésekre van szükség, milyen szertartások segíthetnek a búcsúzásban? És mindenképpen milyen magatartást kell tanúsítanom, hogy az hiteles és helyénvaló magatartás legyen? Csak ha rendelkezem ezzel a helyes tartással, nyújthatok másoknak is erre példát.

Egy lelkipásztortól elvárják, hogy hozzáértően álljon meg egy haldokló, vagy már halott ember ágyánál, és hogy a hozzátartozókhoz helyesen viszonyuljon. A haldoklóhoz való viszonyulásnak a lelkipásztor viselkedése kell, a kulcs legyen.