Új óvodát, bölcsődét és felújított tornakertet adtak át Nagyenyeden

Teljesen új épület várja legkisebbeket a Bethlen Gábor Kollégium mellett Nagyenyeden: két bölcsődei és három óvodai csoportnak, mintegy 90 magyar gyereknek adhat majd otthont az egyházkerület által, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, magyar állami támogatással épített intézmény.

📸 Kiss Gábor

Az építkezést 2018 decemberében kezdték el, és 2020 nyarán fejezték be. Az új ingatlan területe 780 négyzetméter, a beruházás értéke 280,7 millió forint. A bölcsődei csoport indításának különösen nagy jelentősége van Nagyenyeden, hiszen a gyerekek, akik román nyelvű bölcsődébe járnak, általában az óvodát is román nyelven folytatják. Szórványban a vegyes házasságokból általában román iskolába kerülnek a gyerekek, egy korszerű, mindennel felszerelt épület, a megfelelő környezet azonban vonzóvá teheti a családok számára a magyar intézményt is – mondta el az épület műszaki átadásakor Szőcs Ildikó kollégiumigazgató.

📸 Kiss Gábor

Az új óvodáért és felújított tornakertért szerdán, június 23-án adtak hálát. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Isten szeretete összefog, egybefűz. Jövőre lesz 400 éve, hogy Bethlen Gábor kollégiumot alapított, az óvoda, napközi, bölcsőde építésében pedig benne van a következő 400 év gondolata. „A mi nemzedékünk olyan szerencsés helyzetben van, hogy az anyaország segítségével olyan álmokat valósíthatunk meg, amelyek fontosak a közösség életében. A helynek azonban őrökre van szüksége, benne élő és dolgozó emberekre, gyerekekre” – tette hozzá Kató Béla, rámutatva, hogy a kollégium és a környékbeli gyülekezetek kölcsönösen táplálják egymást.

📸 Kiss Gábor

Iulia Adriana Oana Badea, Nagyenyed polgármestere ezúttal tanárként hangsúlyozta büszkeségét, hogy oktatási intézményt adnak át a városban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az óvodák, bölcsődék létrehozásával hosszú távra terveznek, hiszen a megfelelő kezdéssel a későbbi iskolaelhagyás is megelőzhető.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, a Kárpát-medencében 713 óvodát újítanak fel, és 179-et építenek, ebből Erdélyben 376 felújítás történik, és 103 új intézmény épül. „Mindez azért van, hogy gyermekeinknek olyan oktatási rendszert tudjunk nyújtani, ahol a szocializációt magyar nyelven kezdhetik el, magyarul ismerkedhetnek meg a világgal, egymással, barátságokat is magyarul kötnek, és utána magyarul folytatják a tanulmányaikat” – hangzott el.

📸 Kiss Gábor

Dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerint a magyar önazonosságot már az óvodában el kell kezdeni építeni. Nagyenyeden követni kell az ősök évszázados útmutatásait, emellett büszkeséggel tölthet el az, hogy 101 év után újra van ereje a magyaroknak, és megéri magyarnak lenni és maradni.

📸 Kiss Gábor

A rövid ünnepséget a legkisebbek műsora zárta, majd a jelenlevők átvonultak a Bethlen Gábor Kollégium felújított tornakertjének átadására, amelyet szintén magyar állami támogatással tettek rendbe. Az ünnepélyes átadást és szalagvágást követően az iskola diákjai különböző sportgyakorlatok bemutatásával be is lakták a teret.

📸 Kiss Gábor