Óvodáért és bölcsődéért adtak hálát Marosludason és Szászrégenben

Szászrégenben harminc gyereknek biztosítanak helyet az új bölcsődében, Marosludason pedig negyven óvodás és tíz bölcsődés járhat majd az új, korszerű intézménybe. A magyar kormány Erdélyi Református Egyházkerületen át nyújtott támogatásával felújított épületekért, a korszerű intézményekért szerdán, június 2-án adtak hálát mindkét városban.

Szászrégenben a régi államosított iskolát újították fel. 📷 Kiss Gábor

Szászrégen új intézménye három bölcsődei csoportot, harminc magyar gyereket fogadhat be. Az egyházközség romos állapotban kapta vissza egykori államosított iskoláját, amelyet az állagmegőrzés érdekében újrafedett a gyülekezet. A két egységből álló épületegyüttest az óvodafejlesztési programmal szépen felújították, kibővítették, így korszerű, megfelelő környezetben tanulhatnak, játszhatnak a kicsik a város központjában. A munkálatokat 2018 júliusában kezdték el, a magyar kormány 80 millió forint támogatást nyújtott. Tamás Endre Ottó lelkipásztor elmondta, nagy volt az érdeklődés a bölcsőde iránt a helyi szülők részéről.

Harminc gyereket fogad az új bölcsőde. 📷 Kiss Gábor

Kató Béla püspök a szűk körben megrendezett hálaadó ünnepségen a 127. zsoltár szavait olvasta fel: „Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak. Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg a tegzét: nem szégyenül meg, ha ellenségeivel van szóváltása a kapuban.” A püspök ezután rámutatott: sok helyen nem lehetett idén gyermeknap, mert gyermek sincs a településen, a közösségek elöregedtek, a fiatalok elmentek, és nincs óvoda, sem iskola. „Ilyenkor ott van a szomorú kérdés a szívünkben, hogy mi lesz velünk.

Egy gyülekezet jövője is azon múlik, hogy van-e óvodája, iskolája, és abban vannak-e gyerekek. Mert 20-25 év múlva ők lesznek az egyház fenntartói, a családalapítók, akik az egész örökséget átveszik”

– hangzott el, majd Kató Béla hozzátette: „Mi egész életünkben arra kaptunk elhívást, hogy a hitet és a közösséget védjük, viszont emberek nélkül nem lehet ezt megtenni. Fontos a mai fiataloknak megmagyarázni a gyermekvállalás fontosságát, hiszen egész életünk munkája azért van, hogy gyerekeinknek átadhassuk az örökséget. Új erőre kaphat a szászrégeni magyarság, az itthon maradtak, a gyermeket vállaló szülők pedig érezhetik, hogy Isten nem hagy magunkra őket.”

Kató Béla püspök az ünnepségen a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozta. 📷 Kiss Gábor

Márk Endre, Szászrégen polgármestere beszédében elmondta, a rossz demográfiai adatokat nem lehet letagadni, sőt teljesen megállítani sem, de a fogyás lassításán lehet dolgozni. A bölcsőde nyitása stabil jövőkép tervezését engedi meg a fiataloknak, hiszen így a munka- és gyerekvállalás nem akadályozza egymást. Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke történelmi pillanatnak nevezte a bölcsőde átadását, és háláját fejezte ki mindazok iránt, akik az intézmény létrehozásán dolgoztak.

Az ünnepségen a Piccolino gyerekkórus és az egyházközség furulyazenekara szolgált. 📷 Kiss Gábor

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos rámutatott: nemcsak álmokat és vágyakat teljesítettek a bölcsőde építésével, hanem hiányt is pótoltak. „A nemzeti összetartozás napja előtt kijelenthetjük, hogy a nemzeti szétfejlődés száz éve után a nemzeti együttműködés évszázadában vagyunk. Ezt nem a velünk élők ellenében kívánjuk megvalósítani, hanem a magunk erejének növelésére” – tette hozzá.

Az ünnepségen a Piccolino gyerekkórus és az egyházközség furulyazenekara szolgált.

Ötven gyereket fogad be a marosludasi óvoda

Marosludason két óvodai és egy bölcsődei csoportot alakítottak ki negyven óvodás és tíz bölcsődés gyerekkel. „Egy romlásnak indult, elhanyagolt épület most régi pompájában díszeleg, ráadásul átalakítva, kibővítve és szakszerűen előkészítve gyermekeink bölcsődei és óvodai foglakoztatására, ellátva a kor elvárásainak megfelelő felszereléssel és modern infrastruktúrával. Az épület eredetileg egy orvos, dr. Szathmáry Zoltán tulajdona volt, valamikor a 19. század végén épülhetett, és időközben kétszer is váltott tulajdonost” – számolt be Czirmay Csaba Levente marosludasi lelkipásztor, a Marosi Református Egyházmegye esperese. Az épület felújítását és bővítését 2019 júliusában kezdték el, tavaly szeptemberre fejezték be. A beruházáshoz a magyar kormány 196 millió forintot biztosított.

Marosludason az új óvoda a templom szomszédságában van. 📷 Kiss Gábor

Czirmay Csaba Levente a hálaadó ünnepségen elmondta: „Az ilyen megvalósítások nem maguktól jönnek létre. Isten és ember iránti szeretetből táplálkozó, másokért vállalt áldozatkészségből születnek. Motivációjuk a megmaradás, jövőteremtés, összetartozás. Ezeknek az értékeknek kell meghatározniuk mindennapi tevékenységünket.

A hálát vállalásokkal lehet igazán kifejezni: akkor vagyok igazán hálás, amikor Isten akaratát cselekszem, népem jövőjén, nemzetem megmaradásán dolgozom.”

Kató Béla püspök az 5Móz 31,6 verssel köszöntötte az egybegyűlteket: Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek, és ne rettegjetek. Beszédében azt a sajnálatos tényt emelte ki, hogy évről évre szomorúak statisztikák, milliók hagyták el az országot, a születések száma pedig kevés. Fő üzenetként rámutatott: vállalni kell az életet. „Azt, amelyet Istentől nem véletlenük kaptál akár románként, akár magyarként. Isten nem azt akarja, hogy egyik vagy másik közösség eltűnjön, hanem hogy az itt élők megmaradjanak. Isten dicsérete nyelvtől, kultúrától függetlenül egyenlő. Ezért fontos mindenkinek a maga valóságában megtartania, amit Istentől kapott. Mindent, ami az élethez szükséges, anyanyelven tanulhatják meg a gyerekek, és egy életen át megőrizhetik, bárhova is kerülnek a földön.”

Az eseményen a legkisebbek műsorát nézhették meg az egybegyűltek. 📷 Kiss Gábor

Kis István alpolgármester megköszönte a város nevében a támogatóknak, építőknek, kivitelezőknek a munkát, és elmondta, tizedik alpolgármesteri évét tölti, sok projektet megvalósítottak, de sose csillogtak annyira a szemei, mint szeptemberben, amikor a gyerekek belakták az óvodát. Péter Ferenc megyei tanácselnök szerint az új óvodának a gyerekek második családjának kell lennie, és a szülőknek is azt kell érezniük, hogy a kicsik biztonságban vannak itt – mindezt pedig az intézmény és az egyház biztosítja. Grezsa István miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy városi környezet jelenti a legnagyobb veszélyt az asszimilációra, így reménykeltő, hogy az elmúlt időszakban öt városi óvodát adtak át Kolozs és Maros megyében.

A marosludasi ünnepséget is a legkisebbek műsora zárta.