Országos vallásolimpia Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban tartották a protestáns felekezetek országos vallásolimpiáját április 12-14. között. A megmérettetésen 127 diák vett részt. Az országos tantárgyversenyről Nagy Tibor Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának tanügyi referensével, illetve a Kolozsvári Református Kollégium díjazottjaival beszélgettünk.

A vetélkedő nyitóünnepségén a Fundamentum zenekar lépett fel. Az idei olimpia „A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak” mottó köré épült. A tanügyminisztérium által szervezett versenyt megyei válogató előzte meg, ahonnan évfolyamonként minden megyéből egy diák juthatott tovább. Összesen 12 évfolyam diákjai versenyeztek: az 5-12.-es osztályosokon kívül külön jelentkezhettek a teológiát tanuló 9-12.-es diákok.  

„Ebben a kihívásos időszakban látni lehetett azt, hogy ezek a diákok hogyan készültek, milyen szívesen jelentek meg, mennyire áldásként élték meg az ottlétüket. Ez megerősít abban, hogy ez egy olyan ügy, amiért érdemes harcolni.” – jegyezte meg Nagy Tibor Sándor tanügyi referens, a hittan érettségi tantárggyá választásáról zajló vitákra utalva. Úgy gondolja, hogy az erkölcsi nevelésre nézve nagyon fontos, hogy a diákok részesüljenek ilyen fajta oktatásban is. Ez egy lehetőség arra, hogy Isten igéjét valamilyen formában az iskolákba is eljuttassák.  

📸 Magyari Hunor

Mint azt a Kolozsvári Református Kollégium néhány diákjától megtudtuk, nem ez volt az első alkalmuk a vallásolimpián. A legtöbben azért jelentkeztek újra, hogy tavalyi eredményeiket kompenzálják, és megmutassák, igenis képesek a fejlődésre. Vonó-Brassai Laura a tavalyi versenyen dicséretet kapott, saját bevallása szerint ez az eredmény lehangolta, hiszen nagyon sokat készült rá. Idén bizonyítani érkezett a versenyre, ami sikerült is, második díjban részesült. „Nekem ez az év nehezen indult, mivel betegség miatt januárban kórházba kerültem, és már kezdtem elveszíteni a reményt, hogy idén újra részt tudok venni, de a Jóisten megsegített, és fel tudtam készülni.” Laura idén végez 12. osztályban, a későbbiekben valamilyen formában szeretné folytatni teológiai tanulmányait.

Tőkés Apor-Ferencz 7. osztályos diák szintén a teológia útján haladna tovább. „Számomra ez a verseny egy út, egy megalapozás a jövőre nézve. Sok mindenben fejleszti az embert, ott van például a szentírásismeret, ugyanakkor az emberi lelket is tudja fejleszteni.” – fejtette ki Apor, aki első díjat tudhat magáénak.

Kiss Anita 10. osztályos tanuló szintén első díjasként végzett, és bár nem teológiára készül, de fontosnak tartja a Szentírás ismeretét. Tőkés Abigél-Boglárka 6. osztályosként vett részt a versenyen, a többiekhez hasonlóan ő is második alkalommal, és annak ellenére, hogy idén nem került be az első három helyezettjei közé, szívből örül a negyedik díjnak is.  

📸 Magyari Hunor

Az első három helyezett diákjai ösztöndíjas felvételi helyet nyerhettek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karára, a teológiát tanuló 9-12. osztályosok első három helyezettjei pedig 10-es jeggyel jelentkezhetnek bibliaismeretből a Kolozsvári Protestáns Teológia Intézet felvételijére. Különdíjat a korban legkisebb diák kapott, az úgynevezett Zsenge díjat Szűcs Éva, a KREK tanügyi tanácsosa adta át. A záróünnepségen a BKG Református Kollégium ünnepi előadását hallgathatták a jelenlevők.  

Az évente megszervezett vallásolimpia helyszíne nem állandó, kétszer az Erdélyi Református Egyházkerület, egyszer a Királyhágómelléki Református Egyházkerület valamely intézménye, egyszer pedig egy unitárius létesítmény biztosítja a helyszínt. 2024-ben a Marosvásárhelyi Református Kollégium lesz a tantárgyverseny házigazdája.