Örömmel – Válts irányt! IKE Fesztivál

2022. július 5–9. között új helyszínen, a zeteváraljai Deság Resortban és környékén szervezte az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége a Válts irányt! IKE Fesztivált. A rendezvény 2011-ben indult Szovátán, ahol három alkalommal szerveztük meg, majd 2018-ban Nagyenyedre költözött. A járvány miatt 2020-ban online tartottuk meg, ezt követte az ötödik, személyes találkozásos alkalom.

Új helyszínen, a zeteváraljai Deság Resortban szervezték az idei Válts irányt! IKE Fesztivált. 📸 Kiss Gábor

Az IKE Fesztivál minden évben egy mottó köré épül, mellyel célunk, hogy keretbe foglaljuk a rendezvényt. Az idei mottó: örömmel. Isten örömmel teremtett bennünket: ezt nem csupán onnan tudjuk, hogy jónak gondolt mindent, amit teremtett, hanem abból is, hogy nevetve is Isten képmásai vagyunk. Isten ránk néz, és öröm tölti el: ők az én gyermekeim. Végső soron pedig ide kell eljutnunk: örülünk annak, hogy látjuk Istent mosolyogni. Ez az örömünk forrása, így teljes az örömünk. Isten öröme bennünk – innen indultunk kedden –, és a felszínes öröm, gondoskodó öröm, fake news-good news, a karanténtól a közösségig napi témák vezettek el a szombati záró alkalomhoz, ahol újra együtt, egy úrvacsorai közösségben lehettünk, és közösen juthattunk el a hetet lezáró gondolathoz: a mi örömünkhöz Istenben.

Az idei mottó: örömmel. 📸 Kiss Gábor

Öt napon keresztül mintegy kilencven programpont várta a résztvevő fiatalokat, gyerekeket, felnőtteket: áhítatok, előadások, műhelyek, dicsőítések, különböző foglalkozások, állandó lelki programok (imaösvény, imasátor, láthatatlan színház) során tapasztalhattuk meg a mi magunk, mások és Isten örömét. Így lett kerek az a Válts irányt! IKE Fesztivál, ahol a Színpadon, a Csicsergő gyerekprogramokon, a HangÁrban, az Előtérben, a Műhelyben, a Hétköznapiban, a Láthatatlan színházban, az Imaösvényen és az Imasátorban, azaz 8 helyszínen, párhuzamosan összesen 86 programponton szolgált 117 önkéntes – akik közül kiemelnénk a 30 tagú főstábot, azt a csapatot, amely két évig önkéntesen és lelkesen dolgozott azon, amit július 5–9. között megtapasztalhattak a résztvevők.

Hisszük, hogy résztvevők és szervezők egyaránt örömmel voltak egy közösség tagjai, és hálásak vagyunk, hogy sok év kihagyás után ismét megtapasztalhattuk a közösségünk erejét. Bízunk abban, hogy ezek az alkalmak megerősítik abban az ifjúsági szervezetet, hogy a pár közösen eltöltött nap után tovább folytatódjon a szolgálat a 15 egyházmegye 250 gyülekezeti csoportjában.